4 Μαρ 2010

Ποδήλατα στα Τρένα - Πανελλαδική διαμαρτυρία από ομάδες πολιτών που χρησιμοποιούν ποδήλατα

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
3 Μαρτίου 2010


ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΑ ΤΡΕΝΑ
Το Σάββατο 6 Μαρτίου στους σταθμούς του ΟΣΕ σε μεγάλες πόλεις τις χώρας, διαμαρτυρόμαστε για τον αποκλεισμό των ποδηλάτων από τα τρένα, αλλά και για την υποβάθμιση του τρένου ως μέσου μεταφοράς.
 Στην διαμαρτυρία μετέχουν πόλεις στις οποίες φθάνει το τρένο αλλά και πόλεις στις οποίες ακόμα δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση. Με την διαμαρτυρία μας θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το ποδήλατο σε συνδυασμό με το τρένο αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση του αυτοκινήτου και για μακρινές αποστάσεις.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ – ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ
Οι ποδηλάτες είμαστε ομάδες πολιτών που έχουν επιλέξει το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, αναγνωρίζοντας τα οφέλη του στη γρήγορη, οικονομική, οικολογική και ήπια  μετακίνηση στο επιβαρυμένο αστικό και μη περιβάλλον.
Οι καθημερινές συνθήκες μετακίνησης όλων μας δεν είναι ευνοϊκές και ανάμεσα σε όλα τα καθημερινά προβλήματα (έλλειψη αστικών υποδομών, κινήτρων και νομικού πλαισίου) προστίθεται και η πεισματική και αναχρονιστική πολιτική του ΟΣΕ στο θέμα της μεταφοράς των ποδηλάτων.
O ΟΣΕ, μόνος πια, αγνοεί την θετική εμπειρία του Προαστιακού και παραβλέποντας εντελώς τα ζητήματα των συνδυασμένων μεταφορών και του ποδηλατικού τουρισμού δεν επιτρέπει την μεταφορά των ποδηλάτων στους συρμούς του. Αντίθετα με τις προσδοκίες όλων μας, τα τελευταία χρόνια γίνονται βήματα προς τα πίσω. Πρόσφατα, αποσύρθηκαν οι δυο συρμοί του (604 και 605 που συνέδεαν την Αθήνα με τη βόρεια Ελλάδα), στους οποίους μέχρι πρόσφατα επιτρεπόταν η μεταφορά των ποδηλάτων .

Ο ΟΣΕ, λοιπόν, όχι μόνο δεν προωθεί τη μεταφορά των ποδηλάτων αλλά φαίνεται να υιοθετεί και μία εχθρική, απέναντι στο ποδήλατο και στους ποδηλάτες, στάση.

Θεωρούμε την απόφαση του ΟΣΕ, για την απαγόρευση της μεταφοράς των ποδηλάτων, αβάσιμη υποκριτική και αντίθετη με τις συστάσεις της ΕΕ, την ίδια ώρα μάλιστα που προσφέρει υπηρεσία μεταφοράς αυτοκινήτων! Κόντρα σε αυτήν την πολιτική, οι ποδηλάτες της Ελλάδας ενώνουμε τις δυνάμεις μας και διεκδικούμε:
•    Ελεύθερη και δωρεάν μεταφορά των ποδηλάτων με όλους τους συρμούς του ΟΣΕ
•    Κατάλληλη διαμόρφωση των συρμών για ασφαλή και άνετη μεταφορά ποδηλάτων και χώρων φύλαξης στους σταθμούς
•    Ενίσχυση των δρομολογίων του ΟΣΕ, ως του πιο οικονομικού-οικολογικού μέσου μετακίνησης. Να γίνονται και σιδηροδρομικά έργα όχι μόνο αυτοκινητόδρομοι.

Ποδηλάτες  Αθήνας - Άργους - Αχαρνών - Δράμας - Θεσσαλονίκης – Ιωαννίνων – Κορίνθου - Κέρκυρας - Νέας Μάκρης – Ρεθύμνου - Σπάρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: