14 Δεκ 2012

Νέο σύστημα "Park-n-Ride" για διευκόλυνση των οδηγών εξαγγέλει ο δήμος Κορινθίων


ενημερωτική πινακίδα, Oξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο
πηγή εικόνας

Δελτίο τύπου από το δήμου Κορινθίων σχετικά με το σύστημα παρκαρίσματος "Park-n-Ride"
(Σημ:H ορθογραφία του δ.τ. έχει διατηρηθεί ως έχει) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
Γραφείο Τύπου
Κολιάτσου 32, 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Τηλ.: 27413-61000
Fax: 27410-71700
Κόρινθος 11-12-2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Η Δημοτική Αρχή Κορίνθου ανέλαβε την πρωτοβουλία και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του ΚΤΕΛ Κορινθίας για την επίλυση του προβλήματος στάθμευσης των αυτοκινήτων καθώς και της ενημέρωσης του επιβατικού κοινού για τα δρομολόγια και τους ακριβούς χρόνους άφιξης των λεωφορείων. Αυτό θα καταστεί δυνατόν μέσα από το ολοκληρωμένο σύστημα «Park-n-Ride», το οποίο προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο για το κέντρο της Κορίνθου όσο και για τις Δημοτικές ενότητες Άσσου-Λεχαίου, Σολυγείας, Σαρωνικού και Τενέας.

Για την υλοποίηση του έργου, θα εγκατασταθούν ειδικές συσκευές οι οποίες θα παρακολουθούν τη διαθεσιμότητα των παρόδιων θέσεων αλλά και των κλειστών χώρων στάθμευσης του δήμου. Οι οδηγοί θα ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικών πινακίδων για τα ακριβή σημεία του Δήμου όπου θα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης προκειμένου να κατευθύνονται άμεσα σε αυτά χωρίς να περιφέρονται άσκοπα. Ταυτόχρονα, η πλοήγηση των οδηγών προς τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης θα γίνεται και μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές («έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, PDA κλπ), η οποία θα προβάλλει σε ψηφιακό χάρτη τις διαθέσιμες θέσεις και θα καθοδηγεί τους οδηγούς προς αυτές.

Επίσης, σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο θα εγκατασταθούν ευφυείς στάσεις σε κεντρικά σημεία των δημοτικών ενοτήτων, οι οποίες θα ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικών πινακίδων πληροφόρησης το επιβατικό κοινό για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ και επιπλέον, θα προβάλλουν ενημερωτικά μηνύματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η διάρκεια αναζήτησης χώρου στάθμευσης των οδηγών, θα περιοριστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα και στο μέτρο του δυνατού η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι πολίτες θα έχουν αρτιότερη ενημέρωση για τα δρομολόγια των λεωφορείων και θα ενθαρρυνθεί σημαντικά η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αντί των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Επιπλέον οι πεζοί θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν πιο ευχάριστα την εξυπηρέτηση και την βόλτα τους στους πολλούς πεζόδρομους της Κορίνθου και οι ποδηλάτες την γρηγορότερη και ασφαλέστερη μετακίνησή τους.
από το γραφείο τύπου


Λίγα λόγια για το σύστημα

To σύστημα "Park and Ride" εφαρμόζεται , σε διάφορες εκδοχές, σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, όπως το Άμστερνταμ, η Οξφόρδη, η Καμπέρρα, η Πράγα,το Σικάγο και άλλες. Στόχος είναι να προτρέπουν τους οδηγούς ΙΧ να αφήνουν τα αυτοκίνητα τους για να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάνοντας πιο εύκολη την εύρεση θέσεων στάθμευσης. 

Πάρκιγκ κοντά σε σταθμό του μετρό, στην Πράγα.
Το πάρκινγ έχει χαμηλές τιμές και δίνονται δωρεάν εισητήρια του μετρό στους χρήστες.
Πηγή εικόναςΗ δράση συνδυάζεται και με το ποδήλατο (Bike and Ride). Αυτό συνίσταται στην τοποθέτηση σταντ για τη στάθμευση ποδηλάτων κοντά στις στάσεις των ΜΜΜ, ενώ παράλληλα δίνονται κίνητρα στους επιβάτες να προσέρχονται με το ποδήλατο στη στάση αντί με το αυτοκίνητο, λχ μειωμένο εισητήριο, συμβάλλοντας έτσι, στην περαιτέρω μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

σταντ ποδηλάτου, δίπλα σε στάση λεωφορείου στην Κανμπέρρα, Αυσταλία
πηγή εικόνας

.

Σχετικοί σύνδεσμοι :
Park and Ride -Wikipedia.
Amsterdam.info 
Cambridgeshire County Counsil 
Transport for Canberra  

Δεν υπάρχουν σχόλια: