14 Δεκ 2012

Η ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών αγνοεί 100 εκατομμύρια πολίτες


Την επόμενη Τρίτη , 18 Δεκεμβρίου, συνεδριάζει το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο, και μεταξύ άλλων θα αποφασίσουν σχετικά με τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία υποδομών για τις μετακινήσεις στην Ευρωπαϊκη Ένωση. Δυστυχώς παρατηρήθηκε ότι απουσιάζουν οι υποδομές για το ποδήλατο, αγνοώντας ουσιαστικά εκατομμύρια ανθρώπους που ποδηλατούν σε τακτική βάση. 

Επιπλέον βλέπουμε ότι αθετείται η περυσινή εξαγγελία για την υποστήριξη της δράσης της Ευρωπαϊκης Ομοσπονδίας Ποδηλατών*,  Eurovelo. Πρόκεται για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών που διασχίζουν ολόκληρη την ήπειρο της Ευρώπης. Το συνολικό μήκος αυτών των διαδρομών είναι πάνω από 60.000 χλμ, εκ των οποίων περισσότερα από 20.000 χλμ είναι σε λειτουργία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του φθινοπώρο, μέλη του National Eurovelo Coordination Center for Greece είχαν περάσει από την Κόρινθο και την ευρύτερη περιοχή,  καθώς σκοπεύουν να την εντάξουν στη νέα ποδηλατική διαδρομή που ετοιμάζουν.

οι διαδρομές του Eurovelo- βλέπουμε μέσα και την Κόρινθο!


Γι αυτό η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (EFC) έχει συντάξει την παρακάτω επιστολή την οποία ζητά να στείλουν όλοι οι ποδηλάτες στο μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, Γ .Κουμουτσάκο, στη διεύθυνση georgios.koumoutsakos@europarl.europa.eu , μέχρι τις 17 του μήνα ώστε να μην ξεχαστούν για άλλη μια φορά οι ποδηλάτες.


*Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (EFC) ιδρύθηκε το 1983 και στόχο έχει, όπως διαβάζουμε στο καταστατικό της, "να προωθήσει την ποδηλασία ως ένα βιώσιμο και υγιές μέσο μεταφοράς και αναψυχής" (to promote cycling as a sustainable and healthy means of transportation and recreation).


 Ακολουθεί η επιστολή:



Αγαπητέ κ. Κουμουτσάκο, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού

Υπάρχουν 35 εκατομμύρια πολίτες που χρησιμοποιούν το ποδήλατο κάθε μέρα. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι που ποδηλατούν τακτικά. Ωστόσο, το ποδήλατο κινδυνεύει να μείνει έξω από την σημαντική ευρωπαϊκή πολιτική  για τις μεταφορές και την χρηματοδότησης της.

Τον Δεκέμβριο του 2011, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε ότι αναγνώρισε τις δυνατότητες για σημαντική αύξηση στην ποδηλασία και ότι ήταν προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις συνιστώντας ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ποδηλατοδρόμων Eurovelo και συναφείς διευκολύνσεις για την ποδηλασία  θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο στρατηγικό δίκτυο μεταφορών, στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T).

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, έχουμε την αίσθηση ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αγνοούν, ξεχνώντας και παραλείποντας τα εκατομμύρια των ευρωπαίων πολιτών που ποδηλατούν στην Ευρώπη. Ως δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ακούει τους πολίτες της.

Σας καλούμε, ως εκπρόσωπός μας στην Επιτροπή Μεταφορών να σεβαστείτε 100 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες και τις δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου με την αποκατάσταση της ποδηλασίας στην κατάλληλη θέση της στα ΔΕΔ-Μ.

Αν δεν το κάνετε, προσβάλλεται τις ανάγκες 100 εκατομμυρίων πολιτών και το τεράστιο δυναμικό για την οικονομική ανάπτυξη, μείωση των εκπομπών άνθρακα και μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που η επένδυση στην ποδηλασία μπορεί να φέρει.

Στην ψηφοφορία για την 18 Δεκεμβρίου, παρακαλούμε να ψηφίσετε τις τροπολογίες με το ακόλουθο περιεχόμενο:

• Ενσωμάτωση του Eurovelo, τοu Ευρωπαϊκoύ Δικτύου Ποδηλατοδρόμων, στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ)
• Βελτίωση, ανάπτυξη των οδικών υποδομών / συνθηκών στις ποδηλατικές διαδρομές που κινούνται κατά μήκος των ΔΕΔ-Μ Διαδρόμων
• Εφαρμογή ασφαλών (ξεχωριστών) διασταυρώσεων όταν οι διάδρομοι των υποδομών του ΔΕΔ-Μ διασχίζουν τοπικές, περιφερειακές, εθνικές ποδηλατικές διαδρομές.


Τέλος επιστολής



Σχετικοί σύνδεσμοι
European Cyclists' Federation
National Eurovelo Coordination Center for Greece
Ετοιμάζουν σύνδεση της διαδρομής ποδηλατικού τουρισμού από την Ευρώπη στην Τουρκία μέσω Κορινθίας




Δεν υπάρχουν σχόλια: