11 Σεπ 2010

Δημοτικά ποδήλατα σε 3 πόλεις της Ελλάδας!

Ενοικιαζόμενες ορθοπεταλιές

Οι Δήμοι Ν. Ερυθραίας, Κέρκυρας και Ναυπάκτου νοικιάζουν ποδήλατα στους δημότες τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010, ΤΑ ΝΕΑ


Πριν από  2 μήνες   η κ. Μαρία  Γιακουμάκη  νοίκιασε ένα  ποδήλατο από  τον Δήμο Ν.  Ερυθραίας και  από τότε  απολαμβάνει  πεταλιές στους  ποδηλατόδρομους της  πόλης
«Με τα δύο ποδήλατα που νοικιάσαμε από τον Δήμο Ν. Ερυθραίας πριν από 2 μήνες έχουμε ξεκινήσει πλέον να κάνουμε βόλτες σε σταθερή βάση. Μάλιστα, έχουμε προσαρμόσει και στα δύο ποδήλατα παιδικά καθίσματα για να ανεβαίνουν και τα μωρά μας. Δικά μας ποδήλατα δεν είχαμε. Ούτε είχαμε σκεφτεί να αγοράσουμε...». 

Ενθουσιασμένη περιγράφει στα «ΝΕΑ» η τραπεζική υπάλληλος κ. Μαρία Γιακουμάκη τις βόλτες που κάνει στη Ν. Ερυθραία με το ποδήλατο που νοίκιασε από τον δήμο. Οπως τονίζει, η δυνατότητα της ενοικίασης ποδηλάτου έχει δώσει κίνητρο σε πολύ κόσμο «να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο και να βγει έξω. Υπάρχουν πολλοί που δεν είχαν ποδήλατο και εκμεταλλεύτηκαν το πρόγραμμα του δήμου. Ανάμεσά τους είναι και αρκετοί ηλικιωμένοι. Και βέβαια τα ποδήλατα και οι ποδηλατόδρομοι έχουν ομορφύνει την πόλη». 

Το πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων του Δήμου Ν. Ερυθραίας- το πρώτο στην Ελλάδα- που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου με τίτλο «Με ποδήλατο στην πόλη» έχουν εκμεταλλευτεί άλλοι 449 δημότες. Ετσι, σε συνδυασμό με τα 8 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων που έχουν κατασκευαστεί, οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν ασφαλείς πεταλιές, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη χρήση αυτοκινήτου. 

Τα ποδήλατα νοικιάζονται στους δημότες για 1 εβδομάδα έως έξι μήνες με τη μορφή χρησιδανείου. Μοναδική υποχρέωση των κατοίκων είναι δηλαδή να καταβάλουν κατά την παραλαβή του ποδηλάτου 75 ευρώ ως εγγύηση. Το ποσό τούς επιστρέφεται μετά το τέλος της ενοικίασης ή κρατείται από τον δήμο για να επισκευαστεί το ποδήλατο στην περίπτωση που δεν επιστραφεί σε καλή κατάσταση. 

Ο στόχος του δήμου όπως τονίζει στα «ΝΕΑ» η δήμαρχος κ. Βασιλική Ταμβάκη ήταν να «εξοικειώσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με τη χρήση ποδηλάτου και όχι μόνο τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους». Από τα 600 ποδήλατα που έχει προσφέρει ο δήμος, τα 450 έχουν ενοικιαστεί. 

Στη Ναύπακτο

Πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων στους δημότες έθεσε σε λειτουργία πριν από δύο μήνες ο Δήμος Ναυπάκτου. Τα ποδήλατα δίνονται στους κατοίκους δωρεάν και θα παραμένουν στην κατοχή τους για 2 μήνες. Στη συνέχεια οι κάτοικοι οφείλουν να επιστρέφουν τα ποδήλατα στην ειδική υπηρεσία του δήμου προκειμένου να είναι διαθέσιμα και για τους άλλους πολίτες. Ηδη τα πρώτα 340 ποδήλατα δόθηκαν στις 16 Ιουνίου και όπως τονίζεται από τους υπευθύνους του δήμου το ενδιαφέρον είναι μεγάλο αφού 500 κάτοικοι υπέβαλαν αιτήσεις. 

Ο ενθουσιασμός των κατοίκων ήταν σε τέτοιο βαθμό που παρακίνησε αρκετούς πολίτες να τρέχουν στα καταστήματα ποδηλάτων της πόλης και να ζητούν να αγοράσουν τα ίδια ακριβώς που προσέφερε δωρεάν ο δήμος. 

Σημειώνεται ότι τόσο το πρόγραμμα ενοικίασης όσο και ο ποδηλατόδρομος μήκους 5,5 χιλιομέτρων που έχει κατασκευαστεί στο ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο της πόλης, χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Η διαχείριση του συστήματος ενοικίασης γίνεται με ειδικό λογισμικό που έχει εγκατασταθεί. Επιπλέον, ειδικό πόρταλ (www. nafpaktosbikes.gr) διαθέτει όλες τις χρηστικές πληροφορίες (τρόπους εγγραφής, διαδρομές) για τους κατοίκους. 

Και στην Κέρκυρα

Το πρώτο αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ποδηλάτων στην Ελλάδα- σαν αυτό που λειτουργεί στο Λονδίνο με 5.000 ποδήλατα και 315 σταθμούς- θα αποκτήσει σε λίγες ημέρες ο δήμος της Κέρκυρας, που διαθέτει 8,5 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων. Το τελευταίο διάστημα τοποθετούνται οι ηλεκτρονικοί σταθμοί και oι ειδικές βάσεις για την στάθμευση των ποδηλάτων. Το σύστημα θα ονομάζεται easybike και το στήσιμό του έχει αναλάβει η εταιρεία Βrainbox Πληροφορική. Οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ποδήλατο για όσο διάστημα επιθυμούν και στη συνέχεια να το επιστρέφουν σε ένα από τα προκαθορισμένα σημεία στάθμευσης. «Θα δημιουργηθούν 8 σταθμοί και συνολικά το σύστημα θα διαθέτει 102 ποδήλατα. Πρόκειται για ένα σύστημα με ελληνικό software, ποδήλατα ελληνικής κατασκευής ενώ οι σταθμοί θα είναι γαλλικοί», λέει ο υπεύθυνος του συστήματος easybike κ. Δημήτρης Δημητριάδης. 

Οσο για τη χρέωση, 24 ευρώ θα είναι το κόστος της ετήσιας συνδρομής και 15 ευρώ (εφάπαξ) για την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας του χρήστη. Το πρώτο ημίωρο θα είναι δωρεάν και τα επόμενα ημίωρα θα κοστίζουν 0,50 λεπτά. Δυνατότητα να νοικιάσουν ποδήλατο όμως θα έχουν και οι επισκέπτες του νησιού ή όσοι δεν θα έχουν εκδώσει την κάρτα, οι περιστασιακοί χρήστες δηλαδή. 

ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ
8,5 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων στην Κέρκυρα, 8 χλμ. στη Ν. Ερυθραία 5,5 χλμ. στη Ναύπακτο

5.000 ποδήλατα για το Λονδίνο


ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ενοικίασης ποδηλάτων λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια σε πόλεις του εξωτερικού. Πριν από λίγες ημέρες άρχισε να λειτουργεί το σύστημα ενοικίαση ποδηλάτων στο Λονδίνο με 5.000 ποδήλατα και 315 σταθμούς σε όλη την πόλη.Μάλιστα, έγινε μεγάλη εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου της πόλης, στην οποία συμμετείχε και η ηθοποιός- μοντέλο Κέλι Μπρούκ (φωτογραφία), με σκοπό την προώθηση του μέτρου που ελπίζεται ότι θα δώσει ανάσα στο καθημερινό μποτιλιάρισμα του Λονδίνου. Τρία χρόνια νωρίτερα είχαν εγκαινιάσει αντίστοιχα συστήματα το Παρίσι- το velib με 1.639 

σταθμούς και 20.000 ποδήλατα- και η Βαρκελώνη το bicing με 3.000 ποδήλατα. Παρόμοια συστήματα λειτουργούν επίσης στη Λυών, την Τουλούζη, τη Χιρόνα και τις Βρυξέλλες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: