Κάθε Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας επικεντρώνει σε ένα συγκεκριμένο θέμα σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα, το λεγόμενο κεντρικό θέμα. Οι τοπικές αρχές προσκαλούνται να οργανώσουν δραστηριότητες για τους πολίτες τους προκείμενου να ευαισθητοποιηθούν για το κεντρικό θέμα.
Έξυπνες μετακινήσεις, καλύτερη ζωή
Η υγεία και η κινητικότητα είναι σε γενικές γραμμές το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης 2010 με κεντρικό θέμα : «Έξυπνες μετακινήσεις, καλύτερη ζωή»
Οι μαζικές αυξήσεις των μηχανοκίνητων μετακινήσεων τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις πόλεις, έχουν οδηγήσει σε μία έντονη αντίδραση του κοινού ενάντια στο θόρυβο, τα καυσαέρια και τη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ειδικά οι ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν περισσότερο. Τα τροχαία ατυχήματα επηρεάζουν άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τραυματίζονται και σκοτώνονται δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες*. Έμμεσα, η μηχανοκίνητη μετακίνηση έχει επιπτώσεις τόσο στο αναπνευστικό όσο και καρδιαγγειακό σύστημα και προκαλεί στρες, το οποίο επίσης επηρεάζει την υγεία μας.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περισσότερες πλευρές που διαμορφώνουν την καλή κατάσταση της υγείας μας. Οι επιστημονικές μελέτες εμφανώς δείχνουν ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι το κλειδί για την υγεία μας και παραλληλα μειώνει το στρες**. Παρόλα αυτά , η αδράνεια γίνεται όλα και πιο διαδεδομένη στη Ευρωπαϊκή ένωση. Η αυξημένη χρήση του αυτοκινήτου και οι χειροτέρευση των συνθηκών για φυσική δραστηριότητα φαίνεται ότι είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους ο τρόπος ζωής γίνεται περισσότερο καθιστικός και αδρανής, ενώ παράλληλα συνδέεται και με την παχυσαρκία. Το περπάτημα και η ποδηλασία ως βιώσιμοι τρόποι μετακίνησης μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας , καθώς η μη μηχανοκίνητη κίνηση επιτρέπει να ασκείται κανείς καθημερινά καθώς αυτή γίνεται μέρος της καθημερινότητας με ελάχιστο κόστος.
Η επίδραση του περιβάλλοντος στην υγεία είναι ένα μεγάλο θέμα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Σε μία πρόσφατη μελέτη , περίπου το 90% δήλωσε ότι ανησυχεί για την πιθανή επίδραση του περιβάλλοντος στην υγεία. Επιπρόσθετα, οι νέες τεχνολογίες, το lifestyle , η δουλειά και ο τρόπος ζωής κατά καιρούς έχουν νέες και απρόσμενες επιδράσεις στο περιβάλλον και στην επιρροή του στην υγεία.
Με το κεντρικό θέμα «Έξυπνες μετακινήσεις-Καλύτερη ζωή» οι συμμετέχουσες πόλεις θα πρέπει να προωθήσουν την ενεργητική μετακίνησης πχ ποδήλατο ώστε να ανακινήσουν το θέμα της φυσικής δραστηριότητας, της αύξησης βάρους και της παχυσαρκίας, και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η φυσική και η πνευματική υγεία των κατοίκων τους. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι η υγεία και η βιώσιμη κινητικότητα είναι ένας συνδυασμός που εμφανώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής στην πόλη , βοηθώντας να μειώσει την ατμοσφαιρική μόλυνση και την ηχορρύπανση, τα ατυχήματα και την κυκλοφοριακή συμφόρηση και δημιουργεί περισσότερο χώρο για να ζούμε παρά να οδηγούμε.
*127.000 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται από τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο στην Ε.Ε. και τουλάχιστον 2.4 εκατομμύρια τραυματίζονται. Τα τροχαία ευθύνονται για τους θανάτους νέων ανθρώπων 5 -29 ετών περισσότερο από κάθε άλλη αιτία θανάτου.
**30 λεπτά μέτριας ή περισσότερο έντονης φυσικής δραστηριότητας για τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας διαφόρων μορφών καρκίνου, διαβήτη ενώ βελτιώνεται η φυσική κατάσταση και η πνευματική διαύγεια.
Από τον δικτυακό τόπο www.mobilityweek.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου