28 Απρ 2010

Μαμά με καροτσάκι VS Ασυνείδητοι οδηγοί..

Καμαρώστε τα "επιτεύγματα" οδηγών ΙΧ που θέλουν να λέγονται πολιτισμένοι και ευσυνείδητοι άνθρωποι.. Η μαμά με το καροτσάκι (όπως και οι ηλικιώμενοι, τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα οι πεζοί) δίνει καθημερινά αγώνα στους δρόμους, για να μπορέσει να κάνει κάτι που σε άλλες χώρες θα φάνταζαι απλό: Να κινηθεί ελεύθερα στο πεζοδρόμιο. Να χαιρόμαστε λοιπόν όλους εκείνους τους νεοελληνάρες με μηδέν κοινωνική συνείδηση, με μηδέν ανθρωπιά.. Ένα μεγάλο ""ΜΠΡΑΒΟ"" τους..

26 Απρ 2010

Φωνάζουμε όχι στην κοινωνία των εξαρτήσεων

Η πρωτοβουλία πολιτών "Στην Κόρινθο με ποδήλατο" στηρίζει την εβδομάδα δράσεων κατά των εξαρτήσεων: «Σπάμε τη σιωπή, Φωνάζουμε ΟΧΙ στη κοινωνία της Εξάρτησης».



Στα πλαίσια της εκδηλώσεων της εβδομάδας δράσεων θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοδρομία στους πεζοδρόμους της πόλης την Τρίτη, 27/04/2010, στις 6 μμ (Ραντεβού στον πεζόδρομο της Πυλαρινού & Κολοκοτρώνη) με σύνθημα "Όχι στην εξάρτηση από το ΙΧ"..



http://www.facebook.com/event.php?eid=121555344527217

Ακολουθεί και ένα απόσπασμα από ένα ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μας άρθρο σχετικά με την εξάρτησή των σημερινών δυτικών κοινωνιών από το ΙΧ..

-----
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ  ΤΟ Ι.Χ.

Άρθρο του  Μανόλη Βουτυράκη, Φυσικού Περιβ/γου

α) Το πρόβλημα της μηχανοκίνησης και οι επιπτώσεις του:

[…] Οι Δυτικοί καταναλώνουν ολοένα και περισσότερο μηχανοκίνητη ενέργεια για τις μετακινήσεις τους: Παίρνουν το Ι.Χ. τους, για να πάνε στο σχολείο, στη δουλειά, για ψώνια, ακόμη και στο περίπτερο για τσιγάρα. Και όταν μιλάμε για μηχανοκίνηση, ασφαλώς εννοούμε την ενέργεια που προέρχεται από το πετρέλαιο ή τα παράγωγά του, με ότι αυτά συνεπάγονται για το περιβάλλον. […]

Επιπτώσεις  από την χρήση  ΙΧ στην πόλη: 
α) Σκοτώνει τη ζωντάνια των δρόμων, β) Καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό των οικισμών, γ) Απομονώνει τους ανθρώπους, γ) Υποθάλπει την άναρχη επέκταση δ) Αποτελεί απειλεί για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.(το 2004, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας χαρακτήρισε τις μηχανοκίνητες μετακινήσεις "υγειονομικό δράμα", καθώς κάθε ημέρα πεθαίνουν 3.000 άτομα, εκ των οποίων το 90% στις φτωχές χώρες" ε) Αμαυρώνει την ομορφιά της πόλης, στ) Ενοχλεί τους ανθρώπους με το θόρυβο που προκαλεί, ζ) Προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση (εκπομπές αερίων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι οποίος υπολογίστηκαν στα 5090Mt,CO2, για το 2004 δηλαδή το 21% των παγκοσμίων εκπομπών CO2), η) Εξολοθρεύει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο θ) Επιδεινώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, ι) Σπαταλάει ενέργεια και φυσικούς πόρους κ) Φτωχαίνει τα έθνη.

β) Οικολογικές μετακινήσεις (απάντηση στο πρόβλημα) :

Στην διακήρυξη  της Κοπενχάγης, που εγκρίθηκε  στις 17 Μαΐου 1999 από τις πόλεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο "πόλεις χωρίς αυτοκίνητα", υπο την αιγίδα της Ε.Ε., τονίζεται με κατηγορηματικό τρόπο η οικολογική διάσταση της ανθρώπινης κινητικότητας στον αστικό χώρο. Από την άλλη πλευρά, η δραματική αύξηση του δείκτη ιδιοκτησίας του ΙΧ και η απεριόριστη χρήση του περιορίζουν ουσιαστικά το δικαίωμα της απρόσκοπτης ανθρώπινης μετακίνησης και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της μεγάλης, μεσαίας ακόμη και μικρής ευρωπαϊκής πόλης:
Για το λόγο αυτό οι πόλεις που υπογράφουν την διακήρυξη δέχονται ότι το κόστος της κίνησης του αυτοκινήτου πρέπει να περιλαμβάνει το κόστος των επιπτώσεων (ατυχήματα, αέρια ρύπανση, θόρυβος, κυκλοφοριακή συμφόρηση κ.λ.π) έτσι ώστε τα φιλικά προς το περιβάλλον μαζικά μεταφοράς να γίνουν συγκριτικά φθηνότερα.
Στο πνεύμα αυτό τρείς είναι οι στρατηγικοί στόχοι που σύμφωνα με την διακήρυξη πρέπει να υιοθετηθούν σε όλα τα επίπεδα αποφάσεων, για οικολογικές μετακινήσεις: 
α) Δημιουργία της κατάλληλης πολεοδομικής δομής και μορφής, που περιορίζει την ανάγκη μηχανικής μετακίνησης και ελαχιστοποιεί την επιφάνεια του δημόσιου χώρου που αποδίδεται στο αυτοκίνητο έτσι ώστε η πόλη να λειτουργεί με λιγότερα οχήματα και να προσφέρει στους κατοίκους της περισσότερους ελεύθερους χώρους.
β) Ανάπτυξη αξιόπιστων και ελκυστικών δικτύων δημόσιων συγκοινωνιών που να είναι πραγματικά ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά μέσα μεταφορών.
γ) Κατασκευή κατάλληλων υποδομών για τον πεζό και τον ποδηλάτη γιατί το ποδήλατο και το περπάτημα ενισχύουν την εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος, την μείωση της ρύπανσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της πόλης.
Δυστυχώς, η διαρκώς αυξανόμενη λειτουργική και κυρίως ψυχολογική εξάρτηση από το ΙΧ αποτελεί σοβαρό ανασχετικό παράγοντα στην απόκτηση της αναγκαίας κοινωνικής συνείδησης για την στήριξη και εφαρμογή πολιτικών οικολογικής κινητικότητας στις πόλεις. Κατά συνέπεια είναι κρίσιμος ο ρόλος της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην χρηματοδότηση και προώθηση όλων εκείνων των ενεργειών συλλογικής ευαισθητοποίησης για μια νέα "κουλτούρα μετακίνησης".
 
γ) Βιώσιμη αστική μετακίνηση:

Μετά το περπάτημα, το ποδήλατο αντιπροσωπεύει τον πιο "αθώο" και ήπιο τρόπο μετακίνησης. Είναι αθόρυβο, δεν ρυπάνει, δεν καταναλώνει χώρο και καύσιμα, είναι το λιγότερο επικίνδυνο μέσο απέναντι στον πεζό, αλλά και στον αναβάτη του. Είναι επίσης φτηνό και συμπαθές γιατί συνδέεται με τον καθένα από τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Ποδήλατο χρησιμοποιεί όποιος θέλει να είναι ευέλικτος όπως ο πεζός, αυτόνομος στις μετακινήσεις του, χωρίς να ζημιώνει το περιβάλλον, όποιος επιθυμεί να έχει επαφή με την πόλη και να απολαμβάνει τη μετακίνηση του.
Οι συνθήκες που ευνοούν την κίνηση του ποδηλάτου ταυτίζεται με τις συνθήκες που θα χαρακτήριζαν τη βιώσιμη πόλη: μικρές ταχύτητες αυτοκινήτων, καθαρός αέρας, χαμηλά επίπεδα θορύβου, όμορφο οδικό περιβάλλον, συστηματικά συντηρούμενο αστικό δάπεδο, επαρκής εξοπλισμός σήμανσης και πληροφόρησης. Πρόκειται για χαρακτηριστικά εκείνης της πόλης που για τη λειτουργία της θα δώσει μεγάλο ρόλο στις συλλογικές μεταφορές, στο περπάτημα και το ποδήλατο. Αυτοί οι τρείς τρόποι είναι αλληλένδετοι και ικανοί να απελευθερώσουν τον κάτοικο από την εξάρτηση του αυτοκινήτου.
Οι πολιτικές για το ποδήλατο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών βιώσιμης κινητικότητας και ειδικά αυτών που προωθούν τη δημόσια συγκοινωνία περιορίζουν το αυτοκίνητο, συσχετίζουν τις πολεοδομικές με τις κυκλοφορικές πολιτικές και εισηγούνται:
-τη χάραξη εθνικών πολιτικών με συγκεκριμένες δράσεις και στόχους που θα κινητοποιούν όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, του συλλόγους ποδηλάτων και τη βιομηχανία.
-τη σύναξη προδιαγραφών και ψήφιση νομοθεσίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή περιφερειακών και τοπικών πολιτικών για το ποδήλατο.
-την οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών και των τοπικών αυτοδιοικήσεων για την προώθηση αυτών των πολιτικών.
-τη διαμόρφωση συνθηκών ασφαλείας για τους ποδηλάτες με την άσκηση παράλληλων περιοριστικών πολιτικών μείωσης ταχυτήτων και φόρτων αυτοκινήτων.
- τη συλλογή στοιχείων και την έρευνα ως προς την κίνηση των ποδηλάτων και τη διάχυση των αποτελεσμάτων της στις τοπικές αυτοδιοικήσεις 
- την αξιολόγηση των εφαρμοζομένων.
 
δ) Το παράδειγμα της Κοπεγχάγης:
Σήμερα, το ποδήλατο αποτελεί για τις αστικές περιοχές της Δανίας το δεύτερο πιο χρησιμοποιημένο μέσο μετά από το αυτοκίνητο. Το τελευταίο φορολογείται με υψηλότατους συντελεστές.
H Κοπεγχάγη είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εφαρμογής της πολιτικής της Δανίας για το ποδήλατο. Το 42% του οδικού δικτύου της πόλης είναι εφοδιασμένο με ειδική υποδομή. Συνολικά η πόλη διαθέτει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 323 χλμ. […]
Η χρήση του ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις αγγίζει το 34% (μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης της δημόσιας συγκοινωνίας στην Αθήνα) […]

ε) Η ελληνική περίπτωση:
Στην Ελλάδα, τεχνογνωσία για τις υποδομές ποδηλάτου τώρα υπάρχει, όπως υπάρχει και η πολιτική βούληση στις τοπικές κοινωνίες. Η τύχη πεζού και ποδηλάτη είναι κοινή. Όπως ο πεζός δικαιούται μια αξιοπρεπή θέση σε κάθε δρόμο, το ίδιο ισχύει και για τον ποδηλάτη. Τον χρειάζεται η ελληνική πόλη για περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς λόγους. […]

25 Απρ 2010

Teaser: Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 9/5/2010

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία - Κυριακή 9 Μαΐου 2010 - Για πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους, μέσα μεταφοράς, ανθρώπινη πόλη, ποιότητα ζωής, πολιτισμό.

Όπως και στις 2 προηγούμενες πανελλαδικές ποδηλατοπορείες, και φέτος δίνουμε το παρών και στην Κόρινθο!
Ραντεβού στις 11.30 πμ στα Περιβολάκια και αναχωρούμε 12 το μεσημέρι. Περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες μέρες.


Δείτε και το βίντεο για την πανελλαδική ποδηλατοπορεία:

24 Απρ 2010

Πόσο ασφαλείς είναι οι νέοι πεζόδρομοι της Κορίνθου για τους πεζούς;

Ρεπορτάζ της κ. Λίλης Μουζάκη για την ασφάλεια των πεζών στους νέους πεζόδρομους της Κορίνθου.

Τελικά υπάρχει ναι η όχι απαγορευτικό  από τη δημοτική αρχή σε οτι αφορά τη διέλευση των αυτοκινήτων κ των δικύκλων στους πεζόδρομους? Αν ναι, τότε αυτή παραβιάζεται συνεχώς, με κίνδυνο οι πεζοί και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά που τους διέρχονται αμέριμνοι, να πέσουν θύματα της ελλειπούς αστυνόμευσης και αδιαφορίας τόσο των υπευθύνων όσο και αυτών που δεν ακολουθούν τους κανόνες και τα έχουν όλα ίσωμα.
Δείτε το παρακάτω βίντεο και τα σχόλια δικά σας..

23 Απρ 2010

Ξέρεις ποδήλατο; Ήρθε η ώρα να μάθεις!

Αυτή την Κυριακή 25/4, οι Ποδηλάτ-ισσ-ες Αθήνας διοργανώνουν μαθήματα ποδηλάτου!
Έαν είστε από αυτούς/ες που δεν έτυχε να μάθετε ποδήλατο όταν ήσασταν μικροί/ες να η ευκαιρία!
Ευελπιστούμε κάποια στιγμή να διοργανώσουμε και ανάλογα μαθήματα και στην Κόρινθο.



Εστία Ν. Σμύρνης
Κυριακή 25/4/2010, 11:00

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Ισορροπία
Οδική ασφάλεια
Σέρβις - Μικροεπισκευές
Τρέξτε κόσμε, τζάμπα είναι

22 Απρ 2010

Ηράκλειο Κρήτης : Δωρεάν διάθεση ποδηλάτων για χρήση στη παραλιακή λεωφόρο

Ο Δήμος Ηρακλείου άρχισε τη δωρεάν διάθεση ποδηλάτων για χρήση από τους πολίτες στην περιοχή πρώην Καράβολα ( παραλιακή λεωφόρος) . Περισσότερα από εβδομήντα ποδήλατα διανεμήθηκαν στους δημότες σε μια πρώτη πιλοτική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να ενισχύσει τη χρήση ποδηλάτου και στόχος είναι να φθάσουν τα διακόσια σε διάφορα σημεία της πόλης.
Η διάθεση ποδηλάτων για δωρεάν χρήση στους πολίτες από το Δήμο Ηρακλείου στην περιοχή του Καράβολα θα λειτουργεί για το κοινό Σάββατο και Κυριακή από τις 10.00΄π.μ. έως τις 18.00΄μ.μ.
Για τη δυνατότητα χρήσης ποδηλάτου απαιτείται επίσημο έγγραφο (ταυτότητα ή δίπλωμα ή διαβατήριο) και η συμπλήρωση μιας αίτησης με τα προσωπικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου, η οποία θα διατίθεται από το προσωπικό του Δήμου στο δημοτικό κιόσκι στην περιοχή του Καράβολα.
Η δωρεάν διάθεση των ποδηλάτων θα γίνεται τα Σαββατοκύριακα και σε καθημερινή βάση από τον Μάιο. Πολύ σύντομα θα τοποθετηθούν ποδήλατα και στο κέντρο της πόλης, σε πρώτη φάση στην Πλατεία Ελευθερίας και τη Χανιόπορτα. Επίσης το επόμενο διάστημα θα διατεθούν και ειδικά ποδήλατα πόλης στους δημότες.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε: “Ο Δήμος διαθέτει τα πρώτα ποδήλατα προκειμένου οι δημότες της πόλης να χαρούν αυτόν τον χώρο περιπάτου και αναψυχής κάνοντας βόλτα με το ποδήλατο εντελώς δωρεάν. Φιλοδοξία μας είναι μέσα στο επόμενο διάστημα να έχουμε μέχρι και 200 ποδήλατα, ενώ φιλοδοξούμε επίσης μέσα στην πόλη να κάνουμε το ίδιο με ποδήλατα πόλης”.


Παιδιά με τα ποδήλατα που διέθεσε ο Δήμος
Από  την εκδήλωση
Ο Δήμαρχος με το ποδήλατο

Πολιτισμός κινητικότητας: Η διακήρυξη της Κοπεγχάγης


Κείμενο που υιοθετήθηκε κατά τη γενική συνέλευση του 1996 των πόλεων χωρίς αυτοκίνητα
Κοπεγχάγη 6-8 Μαϊου 1996 



1. Η κινητικότητα είναι έκφραση ελευθερίας και αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης κοινωνίας. Η κινητικότητα είναι τμήμα του πολιτισμού μας. Ο πολιτισμός μπορεί να οριστεί ως οι ιδέες, οι πεποιθήσεις και τα έθιμα μιας κοινωνίας.

2. Ωστόσο, η αυξανόμενη κυκλοφορία –ειδικότερα η προερχόμενη από την υπερεξάρτηση από τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα- θέτει σε κίνδυνο την οικιστική και πολιτιστική κληρονομιά των ευρωπαϊκών πόλεων και περιορίζει τόσο την κινητικότητα, όσο και την ποιότητα ζωής των πόλεων:
  • Η οικονομική και κοινωνική ευημερία των πόλεων απειλείται σοβαρά από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη ρύπανση και το θόρυβο.
  • Οι κύριοι κυκλοφοριακοί άξονες προκαλούν διάσπαση των συνοικιών, περιορίζοντας την ελευθερία των κατοίκων να μετακινούνται μέσα στις πόλεις μας. Τέτοιοι κυκλοφοριακοί άξονες περιορίζουν τη διάθεσή μας για περπάτημα και ποδηλασία και ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πραγματοποιούν όλο και περισσότερες μετακινήσεις με ΙΧ αυτοκίνητο. 
  • Τα εμπορεύματα μεταφέρονται όλο και περισσότερο μέσα στις πόλεις και μεταξύ των πόλεων με φορτηγά αυτοκίνητα. Οι πόλεις αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σχετιζόμενα με την ταχεία αύξηση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.
  • Οι πόλεις πρέπει να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη σύγκρουση των απαιτήσεων της οδικής κυκλοφορίας και του ανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία. Η υγεία διακυβεύεται όλο και περισσότερο από τη ρύπανση και τον κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα.
  •  Η τρέχουσα αντίληψη είναι ότι η πρόσβαση σε πολλές χαμηλής οικιστικής πυκνότητας προαστιακές περιοχές γίνεται φθηνότερα και ταχύτερα με ΙΧ αυτοκίνητο, και έτσι το ποσοστό των μετακινήσεων που γίνονται με αυτοκίνητο στις προαστιακές περιοχές είναι μεγαλύτερο από αυτό των κεντρικών περιοχών.
  • Ο τομέας των μεταφορών είναι ένας ολοένα και σημαντικότερος καταναλωτής ενέργειας και υπεύθυνος για την παραγωγή CO2 και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει να σταθεροποιήσει μέχρι το έτος 2000 τις εκπομπές CO2 στα επίπεδα του 1990.
  • Επιπλέον, μέσα στο πλαίσιο της σύμβασης για τις κλιματικές αλλαγές, και ειδικότερα στην εντολή της ad hoc ομάδας του Βερολίνου, διεξάγονται συζητήσεις για να καθοριστούν οι πολιτικές και τα μέτρα μείωσης και/ή περιορισμού των αερίων του θερμοκηπίου, ειδικότερα οι εκπομπές CO2 μετά το 2000.
  •  H αυξανόμενη εξάρτηση από το ΙΧ αυτοκίνητο που σχετίζεται με νέα πρότυπα αστικής ανάπτυξης, το κλείσιμο των τοπικών υπηρεσιών, η αλλαγή του τρόπου ζωής και η επιδείνωση των δημόσιων συγκοινωνιών συμβάλλουν στον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των πολιτών που δεν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο.

3. Είναι σημαντικό να επιτύχουμε συναίνεση στα απαραίτητα βήματα ώστε να αποτρέψουμε την προβλεπόμενη αύξηση της οδικής κυκλοφορίας. Χωρίς μια τέτοια συναίνεση, η προσβασιμότητα μέσα στις πόλεις δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, επειδή η κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω των αυτοκινήτων συνεχίζει να αυξάνεται..
Πρέπει να δημιουργήσουμε κίνητρα που θα βελτιώνουν την ελκυστικότητα των φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων μεταφοράς, ενώ θα περιορίζουν τη χρήση των αυτοκινήτων και των βαρέων οχημάτων μεταφοράς αγαθών στις πόλεις. Με τον τρόπο αυτό θα προωθήσουμε μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής στις πόλεις.
Λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να βρεθούν μόνο σε τεχνικές εξελίξεις. Απαιτούνται αλλαγές στα οικονομικά των μεταφορών, και σε τελευταία ανάλυση κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή.
Προς το παρόν δίνεται πάντοτε προτεραιότητα στο αυτοκίνητο σε σχέση με τους πεζούς και τους ποδηλάτες, των οποίων οι διαδρομές καθορίζονται από την επιθυμία να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι μετακίνησης της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας. Η μεταχείριση που επιφυλάσσεται στο αυτοκίνητο είναι κάτι περισσότερο από αυτό που αντιστοιχεί σε μία μορφή μεταφοράς, με ένα καθεστώς δυσανάλογα μεγαλύτερο από τις ευκαιρίες μετακίνησης που προσφέρει. Είναι απαραίτητο να ενθαρρύνουμε τρόπους ζωής που εξαρτώνται λιγότερο από τα αυτοκίνητα.

4. Οι υπογράφουσες πόλεις συμφώνησαν ότι οι παρακάτω στρατηγικές απαιτούνται να υλοποιηθούν μέσω της προσπάθειας συνεργασίας όλων εμπλεκομένων παραγόντων και των επιπέδων διακυβέρνησης:
  • Ι. Πρέπει να ενθαρρύνουμε πρότυπα χρήσης γης που μειώνουν την ανάγκη μηχανοκίνητης κυκλοφορίας και να ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος του διαθέσιμου για τα αυτοκίνητα δημόσιου χώρου. Ειδικότερα, πρέπει να αποθαρρύνουμε την παραπέρα ανάπτυξη επεκτατικών χαμηλής οικιστικής πυκνότητας μορφών αστικής ανάπτυξης. Η ευρωπαϊκή πόλη προσφέρει τη δυνατότητα ενός σύγχρονου τρόπου ζωής με λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερο ελεύθερο χώρο για οικολογική και δημόσια χρήση
  • ΙΙ. Οι πόλεις πρέπει να εξασφαλίσουν την παροχή μιας σειράς αποτελεσματικών, αξιόπιστων και καλώς δημοσιοποιημένων υπηρεσιών μεταφοράς, που παρέχουν στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εναλλακτική λύση στη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου. Τέτοιες υπηρεσίες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, δημόσια συγκοινωνία, διάφορες μορφές συνεταιριστικής ιδιοκτησίας αυτοκινήτων (car-sharing), βελτιωμένες υποδομές για τους πεζούς και τους ποδηλάτες και υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής.
    Μειώνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τον αριθμό των σταθμευμένων οχημάτων στις κεντρικές τοποθεσίες των πόλεων, οι δημόσιες και συνεταιριστικές μεταφορές, η ποδηλασία και η πεζοκίνηση μπορούν να προσφέρουν, τόσο αποδοτικότερη χρήση της γης, όσο και εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.
  • ΙΙΙ. Η αλλαγή απαιτεί συναίνεση μεταξύ των πολιτών, και αυτό με τη σειρά του απαιτεί αυξημένη κοινοτική παρουσία καθώς οι πόλεις αναπτύσσουν τις προσεγγίσεις τους προς την αειφόρο κινητικότητα. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας σχετικά με τις επιπτώσεις της κυκλοφορίας. Θα πρέπει να δίνεται έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών, άλλων ευπαθών χρηστών της οδού και όλων των κατοίκων κοντά σε αρτηρίες και οδικούς άξονες, όταν γίνεται διάλογος μεταξύ των τοπικών αρχών, των πολιτών τους και άλλων εμπλεκομένων.
  • IV. Η τιμολόγηση της μηχανοκίνητης μεταφοράς προσώπων και αγαθών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις εξωτερικές επιβαρύνσεις και κόστη. Ο ορισμός του εξωτερικού κόστους πρέπει να διευρυνθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει όλες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως τη δέσμευση της γης, την ατμοσφαιρική ρύπανση και το θόρυβο.
  • V. Οι επιχειρήσεις και το εμπόριο πρέπει να παίξουν το ρόλο τους στη μετάβαση προς φιλικότερους προς το περιβάλλον τρόπους μεταφορών και στην ανάπτυξη , πιο μακροπρόθεσμα, δομών παραγωγής και διανομής που μειώνουν τη ζήτηση για μεταφορές.
  • VI. Τα κυκλοφοριακά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν μόνο από τις πόλεις, ούτε μόνο από τις περιφέρειες. Πρέπει να πετύχουμε μια συνεπή προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, καθώς και την ολοκλήρωση ανάμεσα στο κάθε σκέλος διακυβέρνησης. Ο χειρισμός των κυκλοφοριακών προβλημάτων πρέπει να αποτελεί μια υψηλή οικονομική και πολιτική προτεραιότητα για τις εθνικές κυβερνήσεις. Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν πλαίσια, μέσα στα οποία οι πόλεις να μπορούν να δράσουν.
5. Το δίκτυο για πόλεις χωρίς αυτοκίνητα χαιρετίζει την αυξανόμενη εστίαση στα προβλήματα κινητικότητας και προσβασιμότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα καλωσορίζουμε την πράσινη βίβλο για το δίκτυο των πολιτών και την πράσινη βίβλο για την εσωτερικοποίηση του εξωτερικού κόστους.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ένα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση, τον καθορισμό πλαισίων πολιτικής, την ενθάρρυνση στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και την παροχή οικονομικής βοήθειας για φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς και τεχνολογικούς νεωτερισμούς. Με αυτά τα μέσα οι θεσμοί της ΕΕ μπορούν να υποστηρίξουν τις πόλεις και τους πολίτες καθώς αγωνίζονται για καλύτερη ποιότητα αστικού περιβάλλοντος.

6. Το δίκτυο για πόλεις χωρίς αυτοκίνητα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των στόχων της φιλικής προς το περιβάλλον και προσανατολισμένης προς την κοινωνία κινητικότητας. Αποφασίζουμε:
• Την ανταλλαγή εμπειριών και συνεργασία των πόλεων σε προγράμματα που μπορούν να προβάλλουν στρατηγικές για τη μείωση της εξάρτησης από καταστροφικά για το περιβάλλον μέσα μεταφοράς
• Τη συνεργασία των πόλεων με τους θεσμούς της ΕΕ. Οι πόλεις είναι κέντρα καινοτομιών και εταίροι στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών , εθνικών και περιφερειακών πρωτοβουλιών. Παίζουν ένα ρόλο κλειδί στην εξασφάλιση της συμμόρφωσης προς τις διεθνείς συμφωνίες.
• Την εμπλοκή των εκλεγμένων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης αντιπροσώπων σε δραστηριότητες του δικτύου.

7. Πρέπει να κινηθούμε προς μια κοινωνία που θα σέβεται τα περιβαλλοντικά όρια. Όλοι αυτοί που αποφασίζουν σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καλούνται να παίξουν το ρόλο τους στον πολιτισμό της κινητικότητας!

13 Απρ 2010

Καλάμια: πεζόδρομος ή αυτοκινητόδρομος;

Διαβάστε την ανάρτηση του φιλικού ιστολογίου Yanko's GoHomePage σχετικά με ατύχημα στα Καλάμια μεταξύ μοτοσικλετιστή και ενός πεζού (πρόκειται για παιδί) και βγάλτε μόνοι σας συμπέρασμα...
Hic Corinthus hic saltus

5 Απρ 2010

Ποδηλατοπορεία Απριλίου στην Κόρινθο! Σάββατο 10/4

Να ταξιδέψουμε.. Να ονειρευτούμε.. Να διεκδικήσουμε.. Γιατί είναι ωραίο τα όνειρα μας να γίνονται πραγματικότητα και να ξέρουμε ότι έχουμε συντελέσει και εμείς σε αυτό..

Ποδηλατοπορεία Απριλίου 2010 στην Κόρινθο.
Συναντιόμαστε το Σάββατο 10/4 στις 11.30 το πρωί στα Περιβολάκια και ξεκινάμε στις 12.00 για ποδηλατοπορεία στους δρόμους της πόλης.

Ποδήλατα παντού!
Σεβασμός στους ποδηλάτες, τους πεζούς, τα ΑμεΑ

πρωτοβουλία "στην Κόρινθο με ποδήλατο"

2 Απρ 2010

Κοπεγχάγη: μία από τις καλύτερες πόλεις για τους ποδηλάτες

Η Κοπεγχάγη έχει ανακηρυχθεί ως η καλύτερη πόλη για τους ποδηλάτες παγκοσμίως για το 2015. Το ποδήλατο θεωρείται ήδη το συνηθέστερο μέσο συγκοινωνίας από τους περισσότερους κατοίκους καθώς ο Δήμος έχει καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις υποδομής, ασφάλειας και χώρων στάθμευσης για τους ποδηλάτες.


Κάθε ημέρα, 55% του πληθυσμού ποδηλατεί από και προς την εργασία, καταγράφοντας περισσότερα από 1.17 εκατομμύρια χιλιόμετρα ποδηλασίας ημερησίως συνολικά. Οι ποδηλατόδρομοι, οι χώροι στάθμευσης ποδηλάτων και οι ειδικοί φωτεινοί σηματοδότες για τους ποδηλάτες είναι αναπόσπαστο μέρος της της Κοπεγχάγης. Η υποδομή έχει προγραμματιστεί σχολαστικά να εξυπηρετεί περισσότερους από 150.000 πολίτες για τους οποίους το ποδήλατο είναι η επιλεγμένη μορφή καθημερινής μεταφοράς τους. Η πόλη έχει περίπου 340 χλμ ποδηλατόδρομους και η μεγάλη πλειοψηφία των βασικών δρόμων έχουν εδικές λωρίδες για ποδήλατα και στις δύο κατευθύνσεις, είτε ως χωριστές διαδρομές είτε σκιαγραφημένος πάνω στο κύριο οδόστρωμα.

Έχουν δημιουργηθεί επιλεγμένες διαδρομές - μεταξύ των κύριων κατοικήσιμων περιοχών και του κέντρου - τα αποκαλούμενα «πράσινα κύματα». Οι σειρές φωτεινών σηματοδοτών είναι χρονομετρημένες για να επιτρέψουν στους ποδηλάτες να οδηγήσουν ολόκληρη την διαδρομή χωρίς παύση εάν διατηρούν την ταχύτητα 20 km/h. Το «κύμα» λειτουργεί με αυτό τον τρόπο στα πρωινά και στο τέλος της εργάσιμης ημέρας. Στους φωτεινούς σηματοδότες, τα αυτοκίνητα σταματούν 5 μ πίσω από τη γραμμή στάσεων των ποδηλατών και οι ποδηλάτες έχουν δικούς τους φωτεινούς σηματοδότες μικρότερων διαστάσεων που τους δίνουν προτεραιότητα σε σχέση με τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Τα προβλήματα χώρων στάθμευσης ποδηλάτων έχουν λυθεί από την εγκατάσταση των θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων σε όλη την πόλη στις οδούς, στους δημόσιους χώρους στάθμευσης και σε ιδιωτικούς υπόγειους σταθμούς αυτοκινήτων ή σε υπόστεγα στα περισσότερα συγκροτήματα κατοικιών. Οι καταστηματάρχες καθιστούν επίσης τη ζωή ευκολότερη για τους ποδηλάτες με την τοποθέτηση θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων μπροστά από τα καταστήματά τους. Παρά την αλλαγή των εποχών η ποδηλασία είναι δυνατή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στην Κοπεγχάγη. Όταν χιονίζει, το συμβούλιο καθαρίζει το χιόνι από τους ποδηλατοδρόμους πριν από τους αυτοκινητόδρομους και έτσι το 70% των ποδηλατών συνεχίζουν κανονικά την δραστηριότητα τους.

Είναι όραμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης να προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει τους όρους για τους ποδηλάτες. Η αύξηση της χρήσης των ποδηλάτων στην Κοπεγχάγη έχει αυξήσει την ανάγκη για περισσότερους, ευρύτερους, ασφαλέστερους ποδηλατοδρόμους. Οι νέοι ποδηλατόδρομοι μπορούν να φιλοξενήσουν 15-20% περισσότερα ποδήλατα και να μειώσουν τον αριθμό αυτοκινήτων κατά 10%. Προτάσεις έχουν υποβληθεί επίσης για την επιβολή μιας δαπάνης συμφόρησης στα μηχανοκίνητα οχήματα για να μειώσουν τον αριθμό αυτοκινήτων στο κέντρο πόλεων, αυξάνοντας έτσι τη χρήση των δικύκλων και των δημόσιων συγκοινωνιών.

Οι πολίτες της Κοπεγχάγης δεν είναι ούτε φανατικοί υποστηρικτές του ποδηλάτου ούτε ενεργά στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων - χρησιμοποιούν απλά ένα ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς επειδή τους οδηγεί γρήγορα και ακίνδυνα από το σημείο Α στο Β.

Το άρθρο στα Αγγλικά : Sustainable Cities

*αναδημοσίευση από ποδηλάτ-ισσ-ες Λάρισας