8 Απρ 2009

Άμεση υλοποίηση έργων και ανάληψη δράσεων για την προώθηση της ποδηλατοκίνησης στην πόλη μας

Η πρωτοβουλία πολιτών «στην Κόρινθο με ποδήλατο», με την συνεχή παρουσία της και τις δράσεις της τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη πόλη μας έχει βάλει ένα μικρό λιθαράκι στο ζήτημα της προώθησης εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στη πόλη. Θεωρούμε ότι το ποδήλατο όπως αποδεικνύεται καθημερινά σε όλη την Ευρώπη, είναι μια άμεσα διαφαινόμενη ελπίδα για βελτίωση της μετακίνησης και των συνθηκών ζωής στη πόλη. Το διαρκώς διογκούμενο κυκλοφοριακό πρόβλημα, οι συνθήκες περιβάλλοντος και ασφάλειας των κατοίκων της αλλά και η οικονομική ανάπτυξη του κέντρου της πόλης απαιτούν να δοθούν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα της μετακίνησης, αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρων. Το ποδήλατο σημαίνει ταχύτητα στη διεκπεραίωση των εργασιών, ευχαρίστηση και άθληση μαζί, αισθητική αναβάθμιση της πόλης, ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η γενικότερη φιλοσοφία για αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση του αυτοκινήτου.

Αυτό όμως σημαίνει ότι είναι καιρός για μια συστηματική πολιτική ένταξης του ποδηλάτου στη ζωή της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετηθούν οι κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την προστασία και τη διευκόλυνση των ποδηλάτων, να οργανωθούν στην πόλη ποδηλατοδρόμοι κι ακόμα, να ενισχυθεί η "ποδηλατική συνείδηση" των Κορινθίων, που θα βοηθήσουν να επικρατήσει άλλος πολιτισμός στους δρόμους της, θα βοηθήσει τα παιδιά μας να ανακαλύψουν και βιώσουν τη σχέση τους με τη φύση. Η ένταξη του ποδηλάτου στη ζωή της πόλης δεν είναι μόνο ζήτημα συγκοινωνιακού σχεδιασμού, αλλά ένα στοίχημα για διαφορετικές συμπεριφορές μετακίνησης, σε μια διαφορετική πόλη.

Έχουμε κατ΄επανάληψη τονίσει το γεγονός ότι η πόλη μας διαθέτει όλα τα απαιτούμενα κριτήρια που θα μπορούν να συμβάλλουν σε μια πετυχημένη εφαρμογή ένταξης του ποδήλατου στη ζωή της πόλης. Πρόκειται για μια μεσαίου μεγέθους και στο μεγαλύτερο μέρος της επίπεδη πόλη, με συνεχή τάση αύξησής της λόγω γειτνίασης με την Αθήνα. Επίσης πρόκειται για πόλη παραλιακή, με συνεχείς μετακινήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες προς τις οργανωμένες παραλίες που βρίσκονται μέσα στη πόλη.

Η κυκλοφοριακή μελέτη έκανε ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Η Δημοτική Αρχή όμως είναι ο υπεύθυνος φορέας που πρέπει να εμπνευστεί και να προχωρήσει γενναία στις πολιτικές και πρακτικές ένταξης του ποδήλατου στη ζωή της πόλης. Τα πρώτα βήματα θα πρέπει από τώρα να ξεκινήσουν, ώστε να δοθεί άμεση μελλοντική προοπτική στο εγχείρημα.

Οι προτάσεις της πρωτοβουλίας πολιτών «στην Κόρινθο με ποδήλατο» έχουν κατατεθεί πολλές φορές προς την παρούσα Δημοτική Αρχή. Με αφορμή τις εργασίες ανάπλασης του κέντρου που προγραμματίζονται, θεωρούμε ότι απαραίτητα πρέπει να προβλεφθεί η υλοποίηση των ήδη προτεινόμενων από την κυκλοφοριακή μελέτη ποδηλατόδρομων, αλλά και άλλα μέτρα στήριξης της ποδηλατοκίνησης. Συγκεκριμένα:

  • 1. Να συμπεριληφθεί στο έργο ανάπλασης του κέντρου η κατασκευή του προβλεπόμενου ποδηλατόδρομου από Αγ. Νικόλαο – Εθν. Αντίστασης και μέχρι της Γ. Παπανδρέου, αλλά και η επέκτασή της μέχρι το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (εξυπηρετώντας και δύο από τα μεγαλύτερα σχολεία της πόλης).
  • 2. Να συμπεριληφθεί στο έργο ανάπλασης - διαμόρφωσης παραρεμάτιας ζώνης Ξεριά, η κατασκευή του προβλεπόμενου ποδηλατόδρομου από Γ. Παπανδρέου μέχρι το Κέντρο Νέων. Στα πλαίσια του έργου αυτού θα μπορούσε να εξεταστεί και η πιθανότητα δικτύου μέσω Γ. Παπανδρέου προς τα Καλάμια.
  • 3. Πρόσθετα με τα παραπάνω και σε συνέχεια των προτάσεων της κυκλοφοριακής μελέτης, η Δημοτική Αρχή μπορεί από τώρα να προχωρήσει στον σχεδιασμό επέκτασης των ποδηλατόδρομων, αφενός για την εξυπηρέτηση κεντρικών σημείων της πόλης που δέχονται μεγάλο αριθμό πολιτών (Νοσοκομείο, ΚΤΕΛ Αθηνών, Εφορία) αλλά και συνδεση συνοικίων της πόλης εκτός κέντρου (Συνοικισμό, Αγ. Άννα, Αγ. Γεώργιο κλπ.). Η ύπαρξη της μελέτης αυτής μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση σε περίπτωση προκήρυξης παρόμοιων έργων από το Υπ. Μεταφορών ή το ΥΠ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
  • 4. Να ενταχθεί ο Δήμος στο δίκτυο ελληνικών πόλεων για τη βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο, ώστε να αξιοποιήσει την αποκτημένη εμπειρία άλλων πόλεων και να μπορεί με άλλους όρους να διεκδικήσει χρηματοδότηση δικτύου ποδηλατόδρομων.
  • 5. Να υλοποιήσει πειραματικά την εφαρμογή του μέτρου των δημοτικών ποδηλάτων, με έναν ικανό αριθμό ποδηλάτων και την κατασκευή 3 - 4 δημοτικών υπαίθριων χώρων δανεισμού – στάθμευσης κοντά σε χώρους δημοτικών πάρκινγκ (Αγ. Νικόλαος, Πυροσβεστική στη Γ. Παπανδρέου). Είναι μέτρο που μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμα και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του δημότη και επισκέπτη και στην αλλαγή της νοοτροπίας του σε ότι αφορά τη χρήση του αυτοκινήτου.
  • 6. Να προβλέψει την άμεση κατασκευή θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων έξω από σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες (δημαρχείο, νομαρχία, εφορία κλπ) καθώς και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης (π.χ. πεζόδρομος Πυλαρινού, παραλία Καλάμια, σταθμός Προαστιακού κλπ) για την διευκόλυνση στάθμευσης των ποδηλατών, δίνοντας ένα ισχυρό κίνητρο για τη χρησιμοποίησή τους σαν μέσο μετακίνησης στην πόλη.
  • 7. Και σε συνδυασμό με τα παραπάνω να συμβάλει άμεσα και με άλλους τρόπους στην ενίσχυση της «ποδηλατικής συνείδησης» των πολιτών, παίζοντας ενεργό ρόλο στην ενημέρωση και ενίσχυση του ρόλου του ποδήλατου με διάφορους τρόπους:

    - Μέσω των σχολείων, με εκπαιδευτικές παρεμβάσεις μέσω των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μέσω της ενημέρωσης των σχολών οδήγησης, με διοργανώσεις εκπαιδευτικών ποδηλατάδων (π.χ. σε αρχαιολογικούς χώρους), με εκπόνηση οδηγού ασφαλούς μετακίνησης με ποδήλατο, με ενημερωτικά φυλάδια προώθησης της ιδέας πόλη και ποδήλατο.

    - Με τοποθέτηση πινακίδων ένδειξης διέλευσης ποδηλάτου στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης.

    - Θεσπίζοντας μέρες χωρίς αυτοκίνητο για την πόλη μας.


Εμείς ως πρωτοβουλία πολιτών «στην Κόρινθο με ποδήλατο» με τις προτάσεις μας και με τις δράσεις μας δηλώνουμε την ενεργή συμβολή μας σε κάθε πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής στα πλαίσια της προσπάθειας περιορισμού της χρήσης Ι.Χ., ένταξης του ποδηλάτου στη ζωή της πόλης, δημιουργίας ενός άλλου πολιτισμού στους δρόμους της πόλης μας, με σεβασμό στα δικαιωμάτα ποδηλατών και πεζών.

Πρωτοβουλία πολιτών «στην Κόρινθο με Ποδήλατο»

www.podilatada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: