3 Μαρ 2009

Μέσα στο 2009 η κατασκευή ποδηλατόδρομου στην Αθήνα;

Από τον Ιούνιο του 2008 είχε εξαγγελθεί από τον υπουργό Μεταφορών, κ. Χατζηδάκη, η κατασκευή 2 ποδηλατοδρόμων στην περιοχή της Αθήνας. Η κατασκευή τους είχε υπολογιστεί να τελειώσει μέσα στο 2010.

Δεν γνωρίζουμε τί ενέργειες έχουν γίνει για το θέμα αυτό. Ωστόσο, το υπουργείο Μεταφορών εξαγγέλλει κι άλλη δημιουργία ποδηλατοδρόμου, μήκους 17 χιλιομέτρων, που θα συνδέει 6 δήμους στα βορειοανατολικά προάστια της Αττικής. Ο νέος αυτός ποδηλατόδρομος φαίνεται να έχει κόστος 8,5 εκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν τη λήξη του 2009, δηλ. πριν λήξει η χρηματοδότηση από το Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Ελπίζουμε οι ποδηλατόδρομοι να μη μείνουν για άλλη μια φορά στα λόγια. Επίσης είναι σημαντικό η κατασκευή να γίνει σωστά και όχι με προχειρότητα(πχ ποδηλατόδρομος Θεσσαλονίκης-ποδηλατόδρομος με μπογιά πάνω στο πεζοδρόμιο [εικόνα 1], Κόρινθος,παραλία Καλάμια-μπογιά πάνω στο πεζοδρόμιο κλπ) ώστε να είναι χρηστικοί και ασφαλείς για τον ποδηλάτη.

Πληροφοριακά στην Αττική υπάρχουν ήδη κάποια μικρής έκτασης δίκτυα ποδηλατοδρόμων όπως στο Χαλάνδρι (εικόνα 2) και στα Βριλήσσια (εικόνα 3). Αν γνωρίζετε κι άλλα δίκτυα παρακαλώ συμπληρώστε.

εικόνα 1, ποδηλατόδρομος Θεσσαλονίκη, νέα παραλία

εικόνα 2, ποδηλατόδρομος στο Χαλάνδρι

εικόνα 3, ποδηλατόδρομος στα Βριλήσσια


Διαβάστε σχετικά:
Δύο ποδηλατόδρομους αποκτά η Αθήνα εντός διετίας
Στα σκαριά η κατασκευή ποδηλατοδρόμου 1,7 χιλιομέτρων (tvxs.gr)

2 σχόλια:

Yank_o είπε...

Ιωάννα μου καλό μήνα. Αυτό που λέω και ξαναλέω είναι, να σκεφτούν αυτοί που σχεδιάζουν: ποιες είναι οι πραγματικές (εκδηλωμένες ή λανθάνουσες) ανάγκες μετακίνησης του ποδηλάτη. Αλλιώς θα σχεδιάζονται φολκλόρ μπογιατισμένες λωρίδες από το πουθενά στο πουθενά, όπως να 'ναι και όπου να 'ναι.

ioanna είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο ποδηλατόδρομος πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του ποδηλάτη. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις η κατασκευή ποδ/μου γίνεται για άλλους λόγους, όπως είναι η απορρόφηση κονδυλίων.

Προσωπικά έχω επιφυλάξεις για την νέα εξαγγελία. Προβλέπω ότι, αν δεν μείνει στα χαρτιά, όπως άλλες παρόμοιες, να γίνει με τη γνωστή προχειρότητα.

Καλό μήνα