13 Ιουν 2008

Δύο ποδηλατοδρόμους αποκτά η Αθήνα εντός διετίας

Οι δύο πρώτοι ποδηλατόδρομοι της Αθήνας, ένας από τη Μεσογείων μέχρι του Γουδή, κι ένας που θα συνδέει το Καλλιμάρμαρο με το Φάληρο, θα έχουν ανοίξει έως το 2010, υποσχέθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Μεταφορών ενώπιον του δημάρχου Αθηναίων.

«Αναψε πράσινο - ποδηλατοδρόμοι και στην πόλη μας», είναι το σύνθημα της πρωτοβουλίας που θα ξεκινήσει από την πρωτεύουσα με την προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.

Όπως εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώτος ποδηλατοδρόμος, μήκους 13 χλμ και κόστους 2 εκατ. ευρώ, θα συνδέει δύο πάρκα, το Αλσος Χωροφυλακής στη λεωφόρο Μεσογείων και το Πάρκο Ιλισίων, μέσω του Μητροπολιτικού Πάρκου του Γουδή, της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.

Ο δεύτερος ποδηλατόδρομος θα συνδέει το Παναθηναϊκό Στάδιο με το Φαληρικό Όρμο, ακολουθώντας πεζόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα θα περνά από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Θησείο, τον Ταύρο και την Καλλιθέα, θα διέρχεται από σταθμούς του ΗΣΑΠ, θα συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και θα συναντάται στο Φαληρικό Όρμο με τον μελλοντικό παραλιακό ποδηλατοδρόμο μεταξύ Τουρκολίμανου και Βάρκιζας. Το μήκος του θα είναι 8,4 χιλιόμετρα, ο προϋπολογισμός του 1,2 εκατ. ευρώ και ο χρόνος υλοποίησης επίσης δύο χρόνια.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο Μεταφορών θα προχωρήσει άμεσα σε προκήρυξη ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη χρηματοδότηση έργων μελέτης ή και κατασκευής ποδηλατοδρόμων. Τα έργα θα συγχρηματοδοτηθούν από πιστώσεις, ύψους 15 εκατ. ευρώ από το ΚΠΣ και θα επιλεγούν μετά από αιτιολογημένη χρήση από ειδική επιτροπή.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι ο ΗΣΑΠ έχει ήδη προχωρήσει σε ειδικές δέστρες ποδηλάτων έξω από τους σταθμούς, ενώ κατασκευάζονται και ειδικές ράμπες. Στην κατασκευή δεστρών θα προχωρήσει και η εταιρεία του μετρό. Υπενθυμίζεται ότι ο ΗΣΑΠ επιτρέπει τη μεταφορά ποδηλάτων στους συρμούς, ορισμένες ώρες της ημέρας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ευχαρίστησε τον υπουργό Μεταφορών για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του μετρό, αλλά και για την κατασκευή των δύο ποδηλατοδρόμων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σταθεί δίπλα στην προσπάθεια αυτή, με μεγάλο ενθουσιασμό, τόνισε.

Ο κ. Χατζηδάκης πρότεινε στους δήμους να προωθήσουν σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.


***
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε το ρεπορτάζ από "ΤΑ ΝΕΑ" στις 12/06/08 1 2


Ελπίζουμε πολύ σύντομα να δούμε ποδηλατόδρομους και στην πόλη μας!

1 σχόλιο:

ioanna είπε...

Νομίζω ότι γίνεται μία καλή αρχή στην Αθήνα. Τώρα πρέπει και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να αρπάξουν την ευκαιρία και να υποβάλουν τις προτάσεις τους για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ποδηλατοδρόμων