4 Νοε 2008

Συνάντηση της πρωτοβουλίας - Τι είπαμε; Τι θα κάνουμε;

Συναντηθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε καφετέρια της παραλίας "Καλάμια" όπου και συζητήσαμε για αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα:

  • Είπαμε ότι από εδώ και στο εξής, τις "ποδηλατάδες" θα τις προωθούμε σαν "ποδηλατοπορείες" για να έχουν την έννοια της διεκδίκησης και όχι απλά της βόλτας.
  • Στην επόμενη ποδηλατοπορεία (6η) θα προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους μεγάλους, μιας και βραχυ-μεσόπρόθεσμα αυτοί είναι που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να συμβάλλουν στην επιτυχημένη δράση της πρωτοβουλίας. Έτσι, ας προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιο σλόγκαν που να περνάμε αυτό το μήνυμα, ότι δηλαδή "Θέλουμε να συμμετέχετε όλοι εσείς οι μεγάλοι που έχετε ποδήλατο!"
  • Τα παιδιά, σίγουρα μας ενδιαφέρουν και αυτά, σαν μελλοντικοί-μακροπρόθεσμοι χρήστες μη μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς, αλλά αυτός ο στόχος είναι δευτερεύων για τη πρωτοβουλία. Στον τομέα αυτό, μπορούμε να κάνουμε κάποια δράση που να σχετίζεται με την κυκλοφοριακή εκπαίδευση των μικρών. Η αντίστοιχη πρωτοβουλία των Χανίων έχει κάνει κάποια προσπάθεια και ίσως μπορούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους
  • Είπαμε να παρεμβαίνουμε στα ΜΜΕ πριν από κάποια δράση μας, ώστε να λέμε την άποψή μας από πριν. Με τον τρόπο αυτό, θα συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στο να προβάλλεται ακόμα περισσότερο η "αστική ποδηλατοκίνηση", να συνηθίζει ο κόσμος να ακούει ότι το ποδήλατο αποτελεί μια εναλλακτική λύση μετακίνησης του και να αρχίζει σιγά σιγά να σκέφτεται και ο ίδιος την επιλογή χρήσης του ποδηλάτου κατά τις μετακινήσεις του στην πόλη.
  • Προτείναμε, να μοιράζουμε (θα δούμε με ποιο τρόπο) τα αιτήματα και τις προτάσεις της πρωτοβουλίας για την προώθησης της ποδηλατοκίνησης σε συμπολίτες μας. Μέσα από τις ποδηλατοπορείες που κάνουμε, καθώς και μέσα από άλλες δράσεις που θα θα κάνουμε.
  • Να έχουμε ντουντούκα στις επόμενες ποδηλατοπορείες! Για να ενημερώνουμε τον κόσμο για ποιο λόγο διοργανώνουμε την ποδηλατοπορεία και τι επιδιώκουμε να πετύχουμε έτσι ώστε να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι και να κατανοήσουμε ότι πέρα από την βόλτα, με αυτή τη δράση επιδιώκουμε και διεκδικούμε.
  • Θέσαμε και ένα σημαντικό θέμα. Αυτό της ασφάλειας των παιδιών στις ποδηλατοπορείες. Για αυτό πρότεινε να τονίσουμε ακόμα περισσότερο με διάφορους τρόπους, ότι υπεύθυνοι για τη συμμετοχή των παιδιών στις ποδηλατοπορείες είναι οι γονείς τους. Για αυτό καλό είναι να έρχονται και αυτοί, μιας και παρατηρήθηκε η πρακτική να θεωρούν πολλοί γονείς τις ποδηλατοπορείες ευκαιρίες για baby-parking του μωρού τους (όπως λέμε παιδότοπος) για να βρίσκουν ευκαιρία να πηγαίνουν για καφέ, με την ξενοιασιά ότι άλλοι φυλάνε τα παιδιά!! Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε στις συνειδήσεις του κόσμου ώστε να καταλάβουνε ότι οι ποδηλατοπορείες, έχουν κύριο σκοπό τη διεκδίκηση μέτρων για την προώθησης της ποδηλατοκίνησης. Σίγουρα είναι και βόλτα, αλλά δεν είναι ο κύριος στόχος.
  • Στην επόμενες ποδηλατοπορείες, αποφασίσαμε να μην επιλέξουμε τον δρόμο της Ποσειδωνίας ως μέρος διαδρομής της ποδηλατοπορείας, γιατί τίθεται σημαντικό θέμα οδικής ασφάλειας (μιας και είναι δρόμος που συνήθως τα αυτοκίνητα αναπτύσουν μεγαλύτερες ταχύτητες απ' ότι μέσα στην πόλη).
  • Είπαμε ότι οι προσφορές υλικού προς την πρωτοβουλία είναι δεκτές, χωρίς όμως να υπάρχει διαφημιστικό μήνυμα πάνω τους. Έτσι θα καταφέρουμε να μην εμπορευματοποιήσουμε την δράση μας,
  • Μέσα στο 2008, καιρός είναι να κάνουμε και μια άλλη δράση πέρα από ποδηλατοπορεία. Ίσως στα Περιβολάκια κάποια έκθεση με φωτογραφίες από πόλεις-πρότυπα για ποδήλατα και ενημερωτικό υλικό για τα οφέλη του ποδηλάτου. Ίσως θα μπορούσε να γίνει και προβολή κάποιου βίντεο. Αυτό ας το σκεφτούμε όλοι μας και ας έρθουμε με ιδέες στη συνάντηση της Πέμπτης.
Αυτά!
Επόμενη συνάντηση: Πέμπτη (μεθαύριο) στις 8.30 μμ στο Κέντρο Νέων.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικότερα για τους στόχους μας, προχωρόντας στη συνέχεια σε πιο συγκεκριμένες ενέργειες - δράσεις για την επίτευξη τους (οργάνωση δράσεων, επόμενης ποδηλατοπορείας, έντυπο με αιτήματα-προτάσεις).

Σας περιμένουμε για να συμβάλετε κι εσείς με τις προτάσεις / ιδέες σας στην επιτυχημένη πορεία της πρωτοβουλίας για την προώθηση του ποδηλάτου στην πόλη μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: