31 Ιουλ 2008

Προτάσεις για την προώθηση της ποδηλατοκίνησης στην πόλη μας

Μέλη της πρωτοβουλίας μας συναντήθηκαν την Πέμπτη 24/7 με το δήμαρχο Κορινθίων και του έδωσαν τις προτάσεις μας ανταποκρινόμενοι στον δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε με αφορμή την κατάθεση της μελέτης κυκλοφοριακών παρεμβάσεων του Δήμου.

Σας παραθέτουμε αναλυτικά το κείμενο με τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας πολιτών "στην Κόρινθο με Ποδήλατο":



Τι εμείς προτείνουμε για την προώθηση της ποδηλατοκίνησης στη πόλη μας

Το ότι είναι άμεσα απαραίτητο, στην Κόρινθο όπως και σε κάθε ελληνική πόλη, να πάψουμε να είμαστε δέσμιοι του αυτοκινήτου μας είναι πλέον γεγονός. Το διαρκώς διογκούμενο κυκλοφοριακό πρόβλημα, οι συνθήκες περιβάλλοντος και ασφάλειας των κατοίκων της αλλά και η οικονομική ανάπτυξη του κέντρου της πόλης απαιτούν να δοθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα της μετακίνησης, αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρων.
Το ποδήλατο είναι μια άμεσα διαφαινόμενη ελπίδα για βελτίωση της μετακίνησης και των συνθηκών ζωής στη πόλη, όπως αποδεικνύεται καθημερινά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον καιρός για μια συστηματική πολιτική ένταξης του ποδηλάτου στη ζωή της πόλης. Το ποδήλατο θα μπορούσε να σημαίνει ταχύτητα στη διεκπεραίωση των εργασιών, ευχαρίστηση και άθληση μαζί, αισθητική αναβάθμιση της πόλης, ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η γενικότερη φιλοσοφία για αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετηθούν οι κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την προστασία και τη διευκόλυνση των ποδηλάτων, να οργανωθούν στην πόλη ποδηλατοδρόμοι κι ακόμα, να ενισχυθεί η "ποδηλατική συνείδηση" των Κορινθίων, που θα βοηθήσουν να επικρατήσει άλλος πολιτισμός στους δρόμους της, θα βοηθήσει τα παιδιά μας να ανακαλύψουν και βιώσουν τη σχέση τους με τη φύση. Η ένταξη του ποδηλάτου στη ζωή της πόλης δεν είναι μόνο ζήτημα συγκοινωνιακού σχεδιασμού, αλλά ένα στοίχημα για διαφορετικές συμπεριφορές μετακίνησης, σε μια διαφορετική πόλη.

Η πόλη μας διαθέτει όλα τα απαιτούμενα κριτήρια που θα μπορούν να συμβάλλουν σε μια πετυχημένη εφαρμογή ένταξης του ποδήλατου στη ζωή της πόλης. Πρόκειται για μια μεσαίου μεγέθους και στο μεγαλύτερο μέρος της επίπεδη πόλη, με συνεχή τάση αύξησής της λόγω γειτνίασης με την Αθήνα. Επίσης πρόκειται για πόλη παραλιακή, με συνεχείς μετακινήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες προς τις οργανωμένες παραλίες που βρίσκονται μέσα στη πόλη.
Η κυκλοφοριακή μελέτη κάνει το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή.  Η Δημοτική Αρχή όμως είναι ο υπεύθυνος φορέας που πρέπει να εμπνευστεί και να προχωρήσει γενναία στις πολιτικές και πρακτικές ένταξης του ποδήλατου στη ζωή της πόλης. Τα πρώτα βήματα θα πρέπει από τώρα να ξεκινήσουν, ώστε να δοθεί άμεση μελλοντική προοπτική στο εγχείρημα.

Οι προτάσεις της πρωτοβουλίας πολιτών «στην Κόρινθο με ποδήλατο» προς την παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά και το έναυσμα για να ξεκινήσει η συζήτηση για το ποδήλατο μέσα στη πόλη, συνοπτικά είναι οι εξής:
  • H Δημοτική Αρχή αφού λάβει υπόψη της τις προτάσεις της κυκλοφοριακής μελέτης, μπορεί από τώρα να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ποδηλατόδρομου σε κεντρική αρτηρία (π.χ. δημιουργία ποδηλατικής ζώνης στον κεντρικό άξονα της Δαμασκηνού και της Εθν. Αντίστασης, από το σταθμό των ΚΤΕΛ - Φλοίσβο - κέντρο της πόλης μέχρι το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο). Η δημιουργία της υποδομής αυτής, που μπορεί να γίνει εύκολα, μπορεί να παίξει το ρόλο του "πιλότου" για τη μελλοντική εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη, αλλά και να βοηθήσει στην προώθηση της ευρείας χρήσης του.
Εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι συμπληρωματικά με τις προτάσεις της κυκλοφοριακής μελέτης, πιστεύουμε ότι ένας πρώτος «κορμός» δικτύου ποδηλατόδρομων, θα πρέπει κατ΄ελάχιστο να συνδέει σημεία της πόλης που δέχονται μεγάλο αριθμό νέων και γι΄αυτό το δίκτυο που προτείνει η μελέτη θα πρέπει τουλάχιστον να επεκταθεί στο ΚΤΕΛ Αθηνών και να φθάνει μέχρι το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (εξυπηρετώντας και δύο από τα μεγαλύτερα σχολεία της πόλης). Στη συνέχεια μπορούμε να επεκταθούμε και σε δευτερεύοντα δίκτυα, που θα συνδέουν συνοικίες τις πόλεις εκτός κέντρου (Συνοικισμό, Αγ. Άννα, Αγ. Γεώργιο κλπ)
Πρόσθετα με τα παραπάνω και σε συνέχεια των προτάσεων της κυκλοφοριακής μελέτης, η Δημοτική Αρχή μπορεί από τώρα να προχωρήσει στον σχεδιασμό δικτύου ποδηλατόδρομων, συνεργαζόμενη με την ομάδα του Ε.Μ.Π. που έχει ασχοληθεί με ανάλογους σχεδιασμούς σε άλλες ελληνικές πόλεις. Έτσι θα βρεθεί «έτοιμη» σε περίπτωση χρηματοδότησης παρόμοιων έργων από το Υπ. Συγκοινωνιών ή το ΥΠ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
  • Να ενταχθεί ο Δήμος στο δίκτυο ελληνικών πόλεων για τη βιώσιμη κινητικότητα και το ποδήλατο, ώστε να αξιοποιήσει την αποκτημένη εμπειρία άλλων πόλεων και να μπορεί με άλλους όρους να διεκδικήσει χρηματοδότηση δικτύου ποδηλατόδρομων.
  • Να συμβάλει άμεσα στην ενίσχυση της «ποδηλατικής συνείδησης» των πολιτών, παίζοντας ενεργό ρόλο στην ενημέρωση και ενίσχυση του ρόλου του ποδήλατου με διάφορους τρόπους:
- Μέσω των σχολείων, με εκπαιδευτικές παρεμβάσεις μέσω των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μέσω της ενημέρωσης των σχολών οδήγησης, με διοργανώσεις εκπαιδευτικών ποδηλατάδων (π.χ. σε αρχαιολογικούς χώρους), με εκπόνηση οδηγού ασφαλούς μετακίνησης με ποδήλατο και γενικά προωθώντας την ιδέα του ποδήλατου στους νέους.
- Με διοργάνωση «διαφημιστικών» παρεμβάσεων στην πόλη (π.χ. πινακίδες σε κεντρικά και κυκλοφοριακά «ευαίσθητα» σημεία της πόλης, ενημερωτικά φυλλάδια) για την χρήση του ποδηλατου, τα πλεονεκτήματά του κλπ.
- Με τοποθέτηση πινακίδων ένδειξης διέλευσης ποδηλάτου στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης.
- Θεσπίζοντας μέρες χωρίς αυτοκίνητο για την πόλη μας.

  • Να προωθήσει (σε συνδυασμό με τα παραπάνω) την άμεση εφαρμογή του μέτρου των δημοτικών ποδηλάτων, με έναν ικανό αριθμό ποδηλάτων και την κατασκευή 3 - 4 δημοτικών υπαίθριων χώρων δανεισμού – στάθμευσης. Την καινοτομία αυτή που από τον Σεπτέμβριο του 2000 εφάρμοσε ο δήμος Καρδίτσας, την μιμήθηκαν πολλές πόλεις στην Ελλάδα πιστεύοντας ότι είναι μέτρο που μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμα και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του δημότη και στην αλλαγή της νοοτροπίας του σε ότι αφορά τη χρήση του αυτοκινήτου.
  • Να προβλέψει την άμεση κατασκευή θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων έξω από σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες (δημαρχείο, νομαρχία, εφορία κλπ) καθώς και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης (π.χ. πεζόδρομος Πυλαρινού, παραλία Καλάμια, σταθμός Προαστιακού κλπ) για την διευκόλυνση στάθμευσης των ποδηλατών, δίνοντας ένα ισχυρό κίνητρο για τη χρησιμοποίησή τους σαν μέσο μετακίνησης στην πόλη.

Εμείς ως πρωτοβουλία πολιτών «στην Κόρινθο με ποδήλατο» πιστεύουμε ότι είναι πλέον αίτημα των καιρών να προωθήσουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στη πόλη μας και με τις προτάσεις μας αυτές και με την παρουσία μας θέλουμε να συμβάλλουμε στην άμεση έναρξη της συζήτησης για την συστηματική πολιτική ένταξης του ποδηλάτου στη ζωή της πόλης .
Να συμβάλλουμε ώστε να πείσουμε τους Κορίνθιους συμπολίτες μας ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, της ποιότητας του αέρα μας, ο περιορισμός του θορύβου, η μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, η αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης μας, η επανάκτηση τελικά του δημόσιου χώρου και της κοινωνικότητάς μας, αφορούν και εξαρτώνται από τον καθένα μας και αποτελούν υποχρέωση για μια πολιτισμένη πόλη.

Πρωτοβουλία πολιτών «στην Κόρινθο με Ποδήλατο»
www.podilatada.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aς ελπίσουμε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τις τοπικές αρχές οι προτάσεις μας!

Hotel Pappas είπε...

Ας το ελπίσουμε κι εμείς.
Πάντως, σαν πρωτοβουλία πολιτών "στην Κόρινθο με ποδήλατο" θα πιέσουμε όσο περνάει από το χέρι μας για βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις προς όφελος του ποδηλάτου στην πόλη μας.
Ραντεβού το Σεπτέμβρη για την 5η ποδηλατάδα μας!