19 Νοε 2009

Άρθρο σχετικά με τα πεζοδρόμια στην Κόρινθο

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,


1. Γνωρίζετε, βεβαίως, ότι τα πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι, οι οποίοι ανήκουν στον Δήμο. Ο Δήμος έχει την ευθύνη της διαχείρισής τους και χρέος του αποτελεί η επιμελής συντήρησή τους και η εξασφάλιση της ανεμπόδιστης και ελεύθερης χρήσης τους από τους κατοίκους της πόλης και από όλους τους πολίτες. Το πεζοδρόμιο είναι δημόσιο, κοινωνικό, αγαθό, που προορίζεται, κυρίως, για την εξυπηρέτηση των πεζών.
2. Δεν αγνοείτε, ασφαλώς, ότι τα πεζοδρόμια της πόλης μας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ότι είναι συνεχώς και αυθαιρέτως κατειλημμένα για διάφορες χρήσεις άσχετες προς τον προορισμό τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της πόλης μας να στερούνται κοινοχρήστου χώρου και της δυνατότητας ελεύθερης κίνησης (περπάτημα) και αναψυχής.
3. Έχετε, χωρίς αμφιβολία, διαπιστώσει, ότι πολλοί συμπολίτες μας, που έχουν ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων [Γκαράζ], καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο με μόνιμες κατασκευές, χρησιμοποιώντας δομικά υλικά.
Συγκεκριμένα ή χαμηλώνουν τη στάθμη του πεζοδρομίου, διακόπτοντας τη συνέχειά του, οπότε ο περιπατητής πέφτει ξαφνικά σε κενό, ή κατασκευάζουν κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα) από το ρείθρο του οδοστρώματος μέχρι το ύψος της ιδιοκτησίας τους, δημιουργώντας έτσι επί του πεζοδρομίου έξαρμα (ύψωμα) με μορφή πρανούς, οπότε αναγκάζουν τους πεζούς να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα, με όλους τους συναφείς κινδύνους.
Το φαινόμενο είναι απαράδεκτο, αντικοινωνικό και παράνομο. Και οφείλεται, πέραν της αντικοινωνικής και έκνομης συμπεριφοράς των αυτουργών της πράξης, στην αδιαφορία της πολεοδομίας και στην αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου.
4. Αληθινά, αγνοεί η πολεοδομική υπηρεσία, ότι δεν επιτρέπεται η δόμηση πέραν (έξω) της οικοδομικής γραμμής ή ότι: «έξω από τη ρυμοτομική γραμμή απαγορεύεται» κάθε κατασκευή «για την εξυπηρέτηση των κτιρίων»; Ασφαλώς γνωρίζει την πολεοδομική νομοθεσία, αλλά δεν την εφαρμόζει, αδιαφορώντας για τις αυθαίρετες κατασκευές. Ατυχώς, το ίδιο πράττουν και οι μελετητές και επιβλέποντες μηχανικοί και οι κατασκευαστές.
5. Κατάπληξη, όμως, προκαλεί η απραξία των αρμόδιων και υπεύθυνων υπηρεσιών του Δήμου Κορινθίων, δηλαδή της δημοτικής αστυνομίας και της τεχνικής υπηρεσίας.
Πράγματι, οι υπηρεσίες αυτές έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν - και να επεμβαίνουν όπου χρειάζεται - την τήρηση των νόμων και των κανονιστικών αποφάσεων της δημοτικής αρχής, που αναφέρονται στην αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης, στην κυκλοφορία των πεζών, στη στάση και στάθμευση των οχημάτων, στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, στην προστασία της δημοτικής περιουσίας, στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη χρήση των πεζοδρομίων από τους πολίτες κ.λ.π.
Μάλιστα, δε, σύμφωνα με τον νόμο, αλλά και την ισχύουσα κανονιστική απόφαση της δημοτικής αρχής, οι υπηρεσίες αυτές έχουν την εξουσία να προέρχονται «στην αφαίρεση κάθε είδους αντικειμένων» και την κατεδάφιση κάθε είδους κατασκευών που εκτελούνται αυθαιρέτως στους κοινόχρηστους χώρους, επιβάλλοντας και τα προσήκοντα πρόστιμα.
6. Η συχνότητα και η έκταση του φαινομένου γεννά μελαγχολικές σκέψεις για τη χαλαρή (υποτονική) κοινωνική συνείδησή μας και φανερώνει την κυριαρχία του ατομικιστικού πνεύματος και τη διάχυτη ανομία. Ανομία που έχει ως κέντρο (ως πυρήνα) τη λαθεμένη πεποίθηση, ότι το δικαίωμα είναι απεριόριστο και χωρίς υποχρεώσεις, ενώ και όρια έχει και, ακριβώς, η υποχρέωση αποτελεί την ανεστραμμένη όψη του δικαιώματος.
Και για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού, στη χρήση των πεζοδρομίων και γενικά των κοινοχρήστων χώρων της πόλης μας, οι υπηρεσίες του Δήμου πράττουν ελάχιστα. Όχι, γιατί δεν έχουν την ικανότητα, τη διάθεση και τα μέσα, αλλά γιατί δεν ενεργούν αυτοβούλως και κατά καθήκον. Διαπιστώνεται, ότι δεν τους παρέχεται η ευχέρεια ελεύθερης δράσης σύμφωνα με τους νόμους και τις κανονιστικές αποφάσεις. Ενεργούν μόνον κατ’ εντολήν της πολιτικής ηγεσίας και επιλεκτικά. Και έτσι εξηγείται η ανεπαρκής και αναποτελεσματική παρουσία τους.
Οι πολιτικοί, ατυχώς, υποκύπτουν σε πιέσεις και υπηρετούν σκοπιμότητες.
Η πολιτική, όμως, υπηρετεί - πρέπει να υπηρετεί - μία και μόνον μία σκοπιμότητα: Το κοινό συμφέρον.
Κύριε Δήμαρχε, η θεραπεία του προβλήματος είναι δικό σας καθήκον και δική σας αποκλειστικά η ευθύνη απόδοσης των δημόσιων συλλογικών χώρων ελεύθερων στη χρήση των πολιτών.
Φιλικά
Νίκος Κουίνης

Υ.Γ. Παρακολουθώ τις εργασίες μετατροπής οδών της πόλης μας σε πεζόδρομους και θλίβομαι βλέποντας τον όγκο του τσιμέντου που καλύπτει τους χώρους και απογοητεύομαι, σκεπτόμενος ότι ακολουθούν οι τσιμεντόπλακες. Δυστυχώς, σε τούτη την πόλη είμαστε αιχμάλωτοι του τσιμέντου και αγνοούμε άλλα δομικά υλικά φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Αλλά σήμερα θέλω να θέσω ένα ερώτημα: Χρειάζονται μελέτες, μεγάλες δαπάνες και πολύς κόπος ή απλά λίγη φροντίδα για να φυτευθούν μερικές λεύκες (καβάκια) και να τοποθετηθούν μερικά φωτιστικά στη λεωφόρο Κολιάτσου; Τι εικόνα εγκατάλειψης είναι αυτή στο κέντρο της πόλης; Δεν έχει ο Δήμος μας υπηρεσίες κήπων και φωτισμού; Μήπως θεωρεί ο Δήμος, ότι με τα φυτευόμενα κατά καιρούς βραχύβια λουλουδάκια (πολυτελής δαπάνη) καλύπτεται η ανάγκη της πόλης για πράσινο;
· Ο κ. Νίκος Κουΐνης είναι πρώην δήμαρχος Κορινθίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: