31 Αυγ 2009

Δίκτυο ποδηλατοδρόμων αποκτάει και η Καλαμάτα μέχρι τα τέλη του 2009!

...και αναμένουμε ενημέρωση από το δήμο Κορινθίων για την εξέλιξη του ποδηλατοδρόμου στην Κόρινθο!

Ποδηλατόδρομος στην Καλαμάτα

ImageΑυστηρό το χρονοδιάγραμμα του έργου

Ολοκληρώθηκαν, στη συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής, τα τελευταία διαδικαστικά για την κατασκευή του κεντρικού ποδηλατόδρομου της Καλαμάτας. Το επόμενο διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο Σεπτέμβριο, το σημαντικό αυτό έργο για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα περνάει από τα λόγια… στην πράξη.
Έτσι, χθες εγκρίθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, οι όροι της διακήρυξης του μειοδοτικού διαγωνισμού για τον κεντρικό ποδηλατοδρόμο Καλαμάτας. Όπως είναι γνωστό, το έργο είναι ενταγμένο στο Γ’ ΚΠΣ και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, θα ξεκινά από την πλατεία Όθωνος και διαμέσου Νέδοντος, Αριστομένους, Πάρκου ΟΣΕ και Ναυαρίνου, θα καταλήγει στην πλατεία Ι.Ν. Αναστάσεως.

Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος επανέλαβε τη μεγάλη σημασία του έργου για την πόλη, χαρακτήρισε ως πρόκληση για το Δήμο Καλαμάτας να κερδηθεί το στοίχημα με το χρόνο περαίωσής του, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και ειδικότερα στον Ν. Πατσαρίνο για την προσπάθεια που κατέβαλαν, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη και το έργο να προχωρήσει σε δημοπράτηση.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Σπίνος σημείωσε αναφερόμενος στις διαδικασίες του διαγωνισμού: «Επειδή, από θέμα χρόνου, είναι ένα ιδιαίτερο έργο, θα πρέπει αυτό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει ο Δήμος Καλαμάτας να πληρώσει τη διαφορά.
Γι’ αυτό το λόγο στη διακήρυξη του έργου υπάρχουν κάποιοι επιπλέον όροι, έτσι να εξασφαλίσουμε ότι ο ανάδοχος θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Έτσι, για πρώτη φορά, υπάρχει πριμ παραγωγικότητας προς τον εργολάβο, πρόβλεψη που υπάρχει στο σχετικό νόμο περί δημόσιων έργων. Αυτό σημαίνει ότι αν καταφέρει να ολοκληρώσει τον ποδηλατόδρομο μέσα σε διάστημα 90 ημερών, θα πληρωθεί επί του προϋπολογισμού με 5% επιπλέον, ως κέρδος.
Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας θα είναι πολύ αυστηρός στις ημερομηνίες τμηματικής παράδοσης του έργου. Υπάρχουν δύο μεγάλα χρονοδιαγράμματα και αυτά θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Στόχος μας είναι να μην υπάρξει ούτε μία ημέρα παράτασης. Τέλος, η επίβλεψη από την Τεχνική Υπηρεσία θα είναι πολύ αυστηρή, αφού η μελέτη του έργου κρίνεται ως απόλυτα επαρκής».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

πηγή: εφημερίδα "Θάρρος"

25 Αυγ 2009

Κλοπή ποδηλάτου

Το ποδήλατο της φωτογραφίας κλάπηκε σήμερα το απόγευμα στην Κόρινθο. Αν το έχετε δει κάπου παρακαλώ ενημερώστε μας στο email : contact@podilatada.gr ή αφήστε σχόλιο.

Ευχαριστώ

υγ. Επειδή τον τελευταίο καιρό η κλοπή ποδηλάτων είναι συχνό φαινόμενο στην πόλη μας, προφυλάξτε το ποδήλατό σας :

1) Αγοράστε μία κλειδαριά
2) Χρησιμοποιείστε τη !

Αναλυτικότερες πληροφορίες για το ποια είναι η κατάλληλη κλειδαριά , πώς χρησιμοποιείται, πώς να κάνετε το ποδήλατό σας λιγότερο ελκυστικό στους κλέφτες, τι να κάνετε σε περίπτωση κλοπής κλπ διαβάστε στο άρθρο "Πώς να μη χάσω το ποδήλατό μου"

Τελευταία ποδηλατοβόλτα της Τρίτης!

Απόψε μαζευόμαστε στα Περιβολάκια, 8 μμ για μία τελευταία καλοκαιρινή ποδηλατοβόλτα.
Σας περιμένουμε!

υγ Το καλοκαίρι μπορεί να φτάνει στο τέλος του, όμως οι δράσεις της πρωτοβουλίας "Στην Κόρινθο με ποδήλατο!" δε σταματούν. Περισσότερα το Σεπτέμβριο.

22 Αυγ 2009

Monica - Over the hill..

Να ταξιδέψουμε.. Να ονειρευτούμε.. Να διεκδικήσουμε.. Γιατί είναι ωραίο τα όνειρα μας να γίνονται πραγματικότητα και να ξέρουμε ότι έχουμε συντελέσει κι εμείς σε αυτό..

20 Αυγ 2009

Πόλεις χωρίς αυτοκίνητο! Μέσα στο Σεπτέμβρη η επόμενη δράση της πρωτοβουλίας!

Η πρωτοβουλία πολιτών "στην Κόρινθο με ποδήλατο" ετοιμάζει την επόμενη μεγάλη δράση της μέσα στο Σεπτέμβρη, με σκοπό να προωθήσει ακόμα περισσότερο τις βιώσιμες μετακινήσεις στην πόλη!
Αναμείνατε!

19 Αυγ 2009

Αφουγκραστείτε τα μικρά πράγματα...


Όταν καταλάβετε πως είναι τα μικρά, ασήμαντα - κατ' άλλους, καθημερινά πράγματα που έχουν αξία... τότε θα έχετε πιάσει το νόημα της ζωής...
Μέσα σ' αυτά τα μικρά, καθημερινά πράγματα είναι και το να κάνεις ποδήλατο...

18 Αυγ 2009

Ξεμείνατε στην πόλη σήμερα; Πάμε για μια ποδηλατοβόλτα στους δρόμους της πόλης!

Ξεμείνατε στην πόλη σήμερα; Στις 8 μμ έχουμε ποδηλατοβόλτα στους δρόμους της Κορίνθου! Ραντεβού στα Περιβολάκια με το ποδήλατό σας!
Είναι η προτελευταία ποδηλατοβόλτα της Τρίτης για αυτό το καλοκαίρι.
Τα λέμε από κοντά σε λίγες ώρες :)

17 Αυγ 2009

Είμαι "Γάιδαρος". Παρκάρω όπου γουστάρω.. #1

Και στην περιοχή μας παρατηρείται το φαινόμενο του "Γαϊδάρου" που παρκάρει όπου γουστάρει (σε πεζοδρόμια, μπροστά σε μπάρες για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα).
Μέσα από την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας, θα δημοσιεύουμε φωτογραφίες αυτών των ασυνείδητων οδηγών που σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και παρκάρουν όπου γουστάρουν χωρίς ίχνος κοινωνικής συνείδησης για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών τους.


Φωτογραφία από πεζόδρομο στον Συνοικισμό Κορίνθου από Ε. Σπινθάκη.

Η πρωτοβουλία εντός των επόμενων ημερών θα παραλάβει τα πρώτα της αυτοκόλλητα από τους "Πάνθηρες" και τα οποία θα μπορείτε να προμηθευτείτε στις δράσεις που κάνουμε (ποδηλατοπορείες κλπ).

Περιμένουμε και τις δικές σας φωτογραφίες με email στο contact@podilatada.gr από ασυνείδητους οδηγούς που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, και παρκάρουν σε πεζοδρόμια, ράμπες αναπήρων κλπ. για να τις αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας.

5 Αυγ 2009

Δίκτυο ποδηλατόδρομων αποκτούν 16 δήμοι σε όλη τη χώρα

Τα Βριλήσσια συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 16 συνολικά δήμους της χώρας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κατασκευής ποδηλατοδρόμων και είναι επτά στη Β.Α. Αθήνα (Βριλήσσια, Μελίσσια, Χαλάνδρι, Π. Ψυχικό, Ν. Ερυθραία, Κηφισιά και Εκάλη) και εννέα στην Περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Κως, Βόλος, Λαμία, Αμαλιάδα, Ναύπακτος, Κέρκυρα, Ρόδος, Κλειτορία Αχαϊας).

Ο ποδηλατόδρομος του δήμου Βριλησσίων έχει μήκος 2,5 χιλιομέτρων, το κόστος του ανέρχεται στο 1 εκ. ευρώ και διέρχεται τις οδούς Ολύμπου-Εθνικής Αντιστάσεως- Λάδωνος-Μακεδονίας-25ης Μαρτίου-Θερμοπυλών και καταλήγει πλησίον του σταθμού μετρό Δ. Πλακεντίας.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί το 20% του συνόλου της κατασκευής.

Εκτός από αυτόν στα Βριλήσσια έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή των ποδηλατοδρόμων στους δήμους Ν. Ερυθραίας, Π. Ψυχικού, Κω, Βόλου και Λαμίας, πέντε δήμοι έχουν υπογράψει τις συμβάσεις κατασκευής (Χαλάνδρι, Εκάλη, Θεσσαλονίκη, Αμαλιάδα, Κέρκυρα), τα έργα κατασκευής άλλων τριών (Ναύπακτου, Ρόδου, Κηφισιάς) βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης, ενώ για τα Μελίσσια και την Κλειτορία Αχαϊας δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες.

Το συνολικό μήκος των 16 ποδηλατοδρόμων θα φτάνει τα 90 χιλιόμετρα και το συνολικό κόστος κατασκευής τους τα 19 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, η επιλογή των συγκεκριμένων δήμων για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Γ ΚΠΣ του ΥΜΕ «Σιδηρόδρομοι-Αεροδρόμια-Αστικές Συγκοινωνίες», ώστε να συγχρηματοδοτηθούν κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, έγινε με αποκλειστικό κριτήριο την πληρότητα των μελετών και την ετοιμότητα για δημοπράτηση που παρουσίαζαν τη στιγμή αποστολής των προτάσεων για την αξιολόγηση και ένταξή τους στο πρόγραμμα.

πηγή: Έθνος

3 Αυγ 2009

Έχει κίνηση; Πήζεις; Μη σκας! Πάρε ποδήλατο!


Οι ποδηλατοβόλτες της Τρίτης συνεχίζονται και αύριο.. Ραντεβού στις 8μμ στα Περιβολάκια για μια βόλτα στην πόλη ή όπου αλλού προκύψει..

1 Αυγ 2009

The world's greatest cycling cities

Σας παραθέτουμε προχθεσινό άρθρο της εφημερίδας Guardian σχετικά με πόλεις ανά τον κόσμο που το ποδήλατο αποτελεί μέσο μετακίνησης για μεγάλο ποσοστό των κατοίκων τους.

-----------

My favourite cycling cities are Beijing for the buzz, Paris for its politeness, the serenity of Copenhagen and Waterloo Bridge for the romantic reveries. What are yours?

Bike Blog Best Town: A man rides a

Parisian pedal power. Photograph: Getty Images

All urban areas have a different character, and this extends to the often wildly different experiences you get from cycling around them. This can often be very personal. Here, in no particular order, are my five favourite cities I've cycled around, and a few reasons why. How about you? They don't have to be cities – any urban areas will do.

Copenhagen

Not a very original choice, admittedly, as Copenhagen is hailed widely – even by its own somewhat immodest tourism website – as the world's most cycling-friendly city. As the tourist officials point out, more than 1m km are ridden there every day, usually by helmet-less types pootling around in everyday clothes, not Lycra-clad warriors. I lived there for a period as a child, and was instantly entranced at being able to ride to school, aged 10, near the centre of a capital city, in the safety of bike lanes, something more or less unknown at the time in the UK.

Sydney

A much more personal choice, mainly as, in my experience, it's really not a very bike-friendly city overall, particularly the decidedly skittish taxi drivers. It mainly merits a place for one thing: the cycle lane over the Harbour Bridge. Once you've ridden across on a sunny day you're hooked. If you're brave – and no one else is around – you can even ride down the 45-degree slope in the middle of the stairs when you reach the end.

Beijing

China may be falling out of love with cycling, whatever Katie Melua believes, but the bike remains probably the best way for a newcomer to discover Beijing. Yes, many bikes have been replaced by aggressively-driven cars, but this transformation has not been as complete as in some other Chinese cities. A lot of big roads still have wide bike lanes and you can spend hours trundling round the smaller streets, particularly in the few remaining hutong districts. Plus, it's pancake flat.

Paris

Another place not usually seen as a cyclists' paradise, although the Velib system has helped boost the prominence of bikes. Aside from the fact that Paris's compact geographical spread makes cycling very practical, I mainly like the relative lack of Lycra and aggression among fellow riders. Yes, people occasionally jump a red lights or trundle along a pavement, but it's done with some sensitivity to pedestrians.

London

A choice with some reservations, as I'm guessing is often the case for one's home town. But I still love riding around London, whatever the occasional behaviour of drivers and, of course, some of my fellow cyclists. Travelling around the Big Smoke, cycling is the only mode of transport where I can time my arrival more or less to the minute. And even now, the view from Waterloo Bridge at dusk is enough to make me pull over for a few minutes of silent gazing.


Πηγή: Guardian